Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Za dva dni otestovali 244 ľudí z rómskych osád vracajúcich sa zo zahraničia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Kristína Mayerová)

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany (MO) SR realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Celkovo za posledné dva dni odobrali vzorky 244 ľuďom z rómskych osád, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

V piatok (3. 4.) sa začalo s testovaním v Jarovniciach, kde je najväčšia koncentrácia Rómov, v tejto obci nemal podľa hovorkyne nikto z testovaných pozitívny výsledok na nový koronavírus. V sobotu (4. 4.) otestovali 196 ľudí v Trebišove, Smižanoch, Kecerovciach, Zborove, Doľanoch, Hrabušiciach a Markušovciach. V nedeľu sa testuje v Krížovej Vsi, Batizovciach, Vechci, Ondavských Matiašovciach, Bôrke, Dobšinej a Žehre.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Podľa expertízy epidemiológov sa vírus môže šíriť v rómskych osadách až trinásťkrát rýchlejšie, preto sme zaradili do zoznamu priorít aj vybrané rómske obydlia," skonštatovala hovorkyňa. Odoberanie vzoriek v komunitách prebieha podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) bez akýchkoľvek problémov, pričom sa stretáva s pozitívnou odozvou aj u samotných obyvateľov. "Vnímajú, že celá aktivita zo strany Ozbrojených síl SR je pre ich zdravie a bezpečnosť," povedal. Zároveň priblížil, že na odber vzoriek je v teréne nasadených celkovo do 200 profesionálnych vojakov z celých Ozbrojených síl SR. "Naši profesionálni vojaci majú s prácou s obyvateľstvom v teréne bohaté skúsenosti. Na podobné situácie sú pripravovaní napríklad aj v rámci nasadenia v zahraničných operáciách, napríklad Resolute Support v Afganistane, či na domácom území v asistenčnej operácii v prospech Policajného zboru," dodal.

Člen permanentného krízového štábu a europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) uviedol, že testovanie ľudí v rómskych komunitách je prioritou. "Obyvatelia sa často vracajú do obydlí, kde bývajú v jednej miestnosti aj desiati, niektorí nemajú prístup k pitnej vode a kanalizácii. Tu nemôžeme hovoriť o dodržiavaní hygienických opatrení a už vôbec nie o domácej karanténe," povedal Pollák.

Pri testovaniach bola osobne aj splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Potvrdila, že Rómovia boli spokojní, že budú poznať svoj zdravotný stav, a budú tak môcť chrániť zdravie svojich najbližších. Hovorkyňa rezortu dodala, že podľa aktuálnych štatistík žije v rómskych komunitách menej než polovica Rómov. Nedostatočné hygienické podmienky má asi tretina a zhruba 16 percent žije bez prístupu k pitnej vode.

Viac o téme: TestyZahraničieRómske osadyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu