Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodiči, POZOR na zásadné zmeny: VIDEO Chaotické zipsovanie sa skončilo, záchranárska ulička je povinnosťou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: reprofoto-Polícia SR)

BRATISLAVA - V roku 2020 by mali vodiči zbystriť pozornosť. Od 1. apríla vstúpila oficiálne do platnosti v dôsledku novely zákona povinnosť zipsovania pri zbiehaní jazdných pruhov. Vytvorenie záchranárskej uličky už nie je nepísaným pravidlom.

Chaos pri zipsovaní skončil. Od 1. apríla 2020 nadobudlo oficiálnu platnosť nové pravidlo. Vodičom nariaďuje uplatňovať striedavé radenie pri súbežnej jazde nielen pred prekážkou v cestnej premávke. Príkaz bude platiť aj v prípade zbiehania jazdných pruhov. 

Zmeny v premávke sa blížia: Novela prichádza, nepozorní vodiči, pozor! Pokuty budú vyššie

 

Pozrite sa, ako by to malo vyzerať v praxi

Od 1. apríla sú tiež vodiči povinní vytvárať záchranárske uličky. "Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom," opísala polícia.

Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Podľa nariadenia môže záchranársku uličku použiť len vodič vozidla s právom prednostnej jazdy, alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti. Je teda určená pre vozidlá polície, záchrannej zdravotnej služby či hasičov. Vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané.

Vodiči, POZOR na zásadné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Ak budete jazdiť za sanitkou v záchranárskej uličke vyslúžite si pokutu do 300 eur. Ak uličku nevytvoríte a budete ju tým blokovať, zaplatíte 99 eur. Vodiči takéto uličky vytvárali aj bez zákonnej úpravy, no pre zefektívnenie tohto správania bolo podľa polície potrebné zaviesť aj pravidlá vrátane postihu za jej zneužitie vodičmi vozidiel, pre ktorých nie je určená. Novela zákona č. 8/2009 Z. Z. o cestnej premávke je účinná od 1. decembra 2019.

Viac o téme: VodičiNovelaPolícia Zipsovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu