Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj dnes: Kotleba s Blahom s výbormi neuspeli ani tretíkrát

Premiér mimoriadne vystúpil s prejavom počas začiatku 4. schôdze parlamentu. Zobraziť galériu (48)
Premiér mimoriadne vystúpil s prejavom počas začiatku 4. schôdze parlamentu. (Zdroj: Kancelária NR SR)

BRATISLAVA - Ekonomická a súčasná zdravotná kríza núti parlament a poslancov konať viac a intenzívnejšie, ako kedykoľvek predtým. Aj dnes zasadá parlament, ktorý bude rokovať o nových legislatívnych návrhoch vlády, ktoré by mali byť prerokované v zrýchlenom konaní. Súvisia so šíriacim sa koronavírusom. Parlament tiež ešte nemá zvolených predsedov výboru pre ľudské práva a výboru na kontrolu vojenského spravodajstva.


  • dnes opäť zasadá parlament
  • v pléne sa ocitli ďalšie návrhy zákonov od vlády, ktoré bude potrebné schváliť v skrátenom legislatívnom konaní v súvislosti na šíriaci sa koronavírus, ide o zmenu zákonníka práce a legislatívne zmeny z rezortov vnútra a financií
  • okrem ekonomických zmien sa bude rokovať aj o nových pravidlách pre obecné zastupiteľstvá
  • poslanci dnes opäť nezvolili chýbajúcich predsedov parlamentných výborov, o ľudskoprávny mal záujem Ľuboš Blaha zo Smeru, no neuspel ani tretíkrát a rovnako neuspel ani Marian Kotleba z ĽSNS, ktorý chcel viesť výbor na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva
  • premiér Igor Matovič na dopoludňajšej tlačovej konferencii informoval o zriadení fondu vzájomnej pomoci, podľa vlastných slov sa vzdáva premiérskeho platu, kým pandémia neskončí
  • premiér sa v úvode schôdze rozhodol vystúpiť s prejavom

NAŽIVO Rokovanie národnej rady:


ONLINE

Vážení čitatelia, ďakujeme vám, že ste s nami sledovali dnešné rokovanie v národnej rade. 

18:30 Dnešné návrhy zákonov boli odsúhlasené v zrýchlenom legislatívnom konaní do druhého čítania, ktoré prebehne zajtra. Schôdza sa končí.

17:51 Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico kritizuje návrhy zákonov, o ktorých v stredu rokuje parlament. Zákony z dielne ministerstva financií a ministerstva vnútra sú podľa neho ako acylpyrín. „Nepomôžu, neuškodia,“ uviedol Fico na tlačovom brífingu.

17:01 "Trváme na tom, že naším kandidátom na tento post (predseda výboru pre ľudské práva pozn. red.) zostáva Ľuboš Blaha. Nemáme žiaden dôvod meniť túto kandidatúru. Tento človek nemá žiadne problémy," skonštatoval dnes poslanec Robert Fico s tým, že Blaha je inteligentný a sčítaný človek, ktorý je akceptovateľný ako predseda výboru.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

16:51 Minister financií Eduard Heger informuje o novelizácii v tejto oblasti. V návrhu hovorí o predĺžení lehôt pre niektoré povinnosti príslušníkov finančnej správy či odklady niektorých daňových povinností.

16:17 Ondrej Dostál z SaS sa neprikláňa k návrhu zákona z dielne vnútra formou "per rollam" (hlasovanie formou obežníka, nie zasadnutím). "Je to v rozpore s tým, ako táto vláda vznikala, keď vyhlasovala otvorené vládnutie," tvrdí predseda OKS, ktorý pôsobí v klube SaS.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

15:57 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) popisuje novelizáciu zákonov v oblasti vnútra počas mimoriadnej situácie.

15:39 Pristupuje sa k prvému čítaniu vládnych návrhov všetkých troch zákonov. Prvý je na rade zákon z dielne ministra práce Krajniaka.

15:35 Hlasovanie o rokovaní v kontexte zmien zákonníka práce v skrátenom legislatívnom konaní prešlo. Hlasovalo za 105 poslancov. Druhý návrh v kontexte novelizácie z dielne rezortu vnútra odsúhlasili 120 poslanci. Posledný návrh o rokovaní o mimoriadných opatreniach v kontexte finančných opatrení bol tiež odsúhlasený, a to 126 poslancami.

15:27 Podpredseda Pellegrini hovorí, že o všetkých troch návrhoch sa v skrátenom legislatívnom konaní bude hlasovať už o chvíľu.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

15:18 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa uchádza o post predsedu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Nominantom strany sa stal Ondrej Dostál. Nomináciu odovzdala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová predsedovi parlamentu.

14:55 Podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí) uvítal zriadenie Fondu vzájomnej pomoci. Zdôraznil, že ak môžu poslanci parlamentu urobiť niečo navyše, aby pomohli ľuďom, nevidí dôvod tak neurobiť. "Našou úlohou, ako poslancov NR SR, je diskutovať o systémových opatreniach a rozhodovať o legislatívnych riešeniach krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Ale ak v tejto krízovej situácii môžeme urobiť aj niečo naviac, nevidím dôvod, prečo takúto príležitosť nevyužiť," povedal Šeliga. (tasr)

14:19 Minister práce Milan Krajniak uvádza zmeny v kontexte zákonníka práce. Krajniak hovorí v novele aj o moratóriu na výpoveď pre osoby, ktoré sú aktuálne fyzicky mimo zamestnania.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:15 Rovnako neuspel ani predseda Kotlebovcov-ĽSNS Marian Kotleba ako kandidát na šéfa výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:12 Výbor ľudských práv ani po treťom hlasovaní nebude viesť Ľuboš Blaha.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:06 Plénum bude dnes rokovať, až kým neodhlasuje návrhy zákonov v prvom čítaní. Navrhol to predseda parlamentu Boris Kollár a poslanci to odsúhlasili. Kollár priblížil, že poslanecké grémium sa dohodlo, že po prerokovaní návrhov vlády na skrátené legislatívne konanie pristúpi plénum k hlasovaniu. Ak poslanci odsúhlasia zrýchlený režim, bezprostredne pristúpia k prvým čítaniam návrhov zákonov. Rokovanie bude pokračovať, až kým sa v prvom čítaní návrhy neodhlasujú. Schôdza bude následne prerušená a pokračovať sa bude vo štvrtok (2. 4.) o 11.00 h, aby stihli zasadnúť výbory. (tasr)

13:43 Hlasovanie sa skončilo, Kollár vyhlasuje prestávku na spočítanie hlasov.

13:27 Pristúpi sa k tajnej voľbe predsedov výborov.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

13:23 Tretím rečníkom v úvode je predseda NR SR Kollár. "Mrzí ma, že to začalo takým konfrontačným tónom. Vysielame veľmi zlý signál. Bolo by dobré, aby sme sa vrátili k práci. Chcem vás požiadať o to, aby ste sa neprekrikovali," hovorí predseda Sme rodina.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:20 Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini prichádza s reakciou za rečnícky pult"Je to vaša politická schizofrénia pán Matovič. Vyzvali ste nás na politickú kultúru, ale ešte predtým ste nám dobre nabrýzgali," povedal expremiér Matovičovi.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:17 Matovič v závere vyzval Smer a Kotlebovcov, aby sa pridali k prispievaniu do dnes vládou zriadeného fondu vzájomnej pomoci pre ľudí, na ktorých podľa premiéra zákon nemyslí.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:14 Podľa Matoviča je veľká hanba politickej strany Smer, že si Slovensko v týchto dňoch musí krajina požičiavať peniaze. "Už aj kotlebovci sa v porovnaní s vami pomaly správajú zodpovednejšie," skonštatoval Matovič.

13:11 "Prišiel som sem, lebo ma mrzí váš prístup. V dobe, keď sa parlamenty vo svete spájajú a všetci si uvedomujú, že sú na jednej lodi. Vy k nám sa správate ako hyeny. Keď nás bez akýchkoľvek dôkazov obviňujete, ubližujete predovšetkým vlastným voličom. Prišiel som na začiatok tejto schôdze, aby som vás vyzval, aby sme odložili politikárčenie. My tie politické tričká odložiť vieme," apeluje Igor Matovič predovšetkým na smeráckych poslancov.

13:09 Premiér Igor Matovič požiadal o mimoriadny prejav v parlamente"Chcel by som vás poprosiť, aby sme odložili politikárčenie bokom. Tieto slová patria hlavne poslancom opozičnej strany Smer. Váš prístup, ktorý ste zvolili, mi pripadá, čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre vás," začína v pléne Matovič.

13:08 Program schôdze bol schválený 101 poslancami.

KORONAVÍRUS Parlament zasadá aj
Zobraziť galériu (48)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

13:04 Prítomných je 109 poslancov. Národná rada je teda uznášaniaschopná.

13:03 Predseda NR SR Boris Kollár otvára 4. schôdzu.

13:01 Minister Krajčí tvrdí, že je k dispozícii 300-tisíc chirurgických masiek pre zdravotníkov.

13:00 Cigániková hovorí o novom online systéme, kde sa každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nahodí do databázy. Z neho bude vyplývať aj to, koľko zdravotníckych pomôcok potrebuje. Prístup k nemu budú mať aj členovia výboru.

12:56 Jana Cigániková ako predsedníčka zdravotného výboru informuje o záveroch po konzultácii s hlavným hygienikom Jánom Mikasom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

12:55 Schôdza sa o pár minút začne.

Rokovanie aj voľba nových šéfov výborov

Poslanci národnej rady majú dnes ďalšie z mimoriadnych rokovaní. Je to predovšetkým kvôli novým opatreniam vlády, ktoré budú podľa očakávania schvaľované formou zrýchleného legislatívneho konania. Tento typ schvaľovania zákonov je v poslednej dobe v parlamente skôr samozrejmý, keďže čelíme pandémii nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Na Slovensku máme už 400 potvrdených prípadov a prvú potvrdenú obeť z Bojníc.

Ľuboš Blaha a Marian Kotleba
Zobraziť galériu (48)
Ľuboš Blaha a Marian Kotleba  (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Topky/Ján Zemiar)

Mala by prebehnúť aj tajná voľba šéfov výboru pre ľudské práva a výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva. O obidve sa už dvakrát pokúšali Ľuboš Blaha zo Smeru a Marian Kotleba z ĽSNS. Ani na druhý pokus však neuspeli. Podľa posledných informácií chce tento pokus zopakovať ešte raz poslanec Smeru Blaha.

Viac o téme: ZákonyIgor MatovičĽuboš BlahaKoronavírusMarian KotlebaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu