Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci opäť nezvolili Blahu ani Kotlebu za predsedov výborov

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu nezvolili Ľuboša Blahu (Smer-SD) za predsedu výboru pre ľudské práva ani predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za šéfa Osobitného kontrolného výboru NRSR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Ani jeden z nich nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Blahu v tajnom hlasovaní podporilo 53 poslancov, 78 bolo proti. Kotlebu podporilo 54 zákonodarcov a 71 hlasovalo proti jeho zvoleniu. Keďže poslanci opätovne nezvolili šéfov výborov, voľba sa bude opakovať. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) po vyhlásení výsledkov v pléne skonštatoval, že nová voľba môže byť najskôr vo štvrtok (2. 4.).

Blaha a Kotleba kandidovali na pozície predsedov výborov už na ustanovujúcej schôdzi parlamentu (20. 3.). Strany na ich nominácii do funkcií opätovne trvali. Poukazujú na práva opozície obsadiť tieto pozície, ako aj na dohodu poslaneckých klubov, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem. OĽaNO má nateraz šesť predsedníckych kresiel, Sme rodina dve, SaS dve a Za ľudí dve. Smer-SD dostal nateraz štyri predsednícke pozície, ĽSNS jednu.

Viac o téme: NR SRĽuboš BlahaMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu