Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Primátori veľkých miest si zo solidarity znižujú platy! Vallo vraj čaká na zastupiteľstvo

Matúš Vallo
Matúš Vallo (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mnoho Slovákov, ale aj niektorí komunálni politici si pre pandémiu koronavírusu začali uťahovať opasky. Chcú byť solidárni k svojim obyvateľom, ktorí už prišli o prácu, či im zamestnávateľ znížil príjem. Ktorí primátori si navrhli zníženie platu? A ako sa ku kríze o možnému zníženiu platu postavil primátor hlavného mesta Matúš Vallo?

Ako prví (19.3.) s uťahovaním opaskov prišli primátori Trnavy a Banskej Bystrice. „S mojimi viceprimátormi sme sa rozhodli, že počas tohto krízového obdobia budeme poberať iba zákonom stanovené minimálne platy bez navýšenia. Všetky takéto ušetrené peniaze venujeme na krízový účet mesta určený na pomoc ľuďom pred korona,“ oznámil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. 

Úspornejší balík pripravil primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý v ten istý deň ako primátor BanskejBystrice a jeho dvaja viceprimátori, oznámil aj šetrenie peňazí na svojom mestskom úrade. „Po rozhovoroch s odborovým zväzom sme sa dohodli na plošnom znížení platov zamestnancov úradu na 80 percent ich pôvodnej mzdy od 1.4. až do odvolania. Je to krízové opatrenie, ktoré nie je pre nikoho jednoduché ani príjemné. V tejto chvíli však nevieme ako dlho môže mimoriadna situácia trvať ani aké môže mať následky,“ napísal na sociálnej sieti primátor Trnavy. Ako vysvetlil, sám chce ísť príkladom a preto sa k rovnakému dňu vzdáva svojej mzdy nad rámec minimálneho zákonného platu primátora v prospech mestskej nadácie Trnava Trnavčanom.

Tretím primátorom, ktorý príde o peniaze je primátor Košíc Jaroslav Polaček.  Tento týždeň  zvolal mimoriadne mestské zastupiteľstvo, na ktorom okrem zníženia jeho platu prerokovali aj opatrenia pre mesto a jeho obyvateľov. „Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo  aj návrh primátora, ktorý sa kvôli nepriaznivému ekonomickému vývoju v súvislosti s koronavírusom rozhodol vzdať 40-percentného navýšenia svojho platu. Od 1. apríla až do konca roka tak bude Jaroslav Polaček poberať len najnižší možný plat primátora určený zákonom, ktorý bude predstavovať sumu 4347 eur v hrubom. Oproti doterajšiemu stavu tak ide o pokles o 1738 eur,“ povedal nám jeho hovorca Vladimír Fabian.

A čo Bratislava a jeho primátor Matúš Vallo? Ten vraj čaká na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Primátor má pripravený návrh, aby mu bola zastavená zákonná valorizácia jeho platu. O tom rozhodnú poslanci, keď sa znovu zídu na rokovaní mestského zastupiteľstva. Zároveň si znižuje plat o sumu, o ktorú mu bol minulý rok zvýšený. Túto sumu bude zasielať na účet iniciatívy Kto pomôže Slovensku, z ktorého sa financuje materiálna pomoc našim lekárom a zdravotníckym zariadeniam. Vo finančnom vyjadrení týmito dvomi opatreniami sa zníži plat primátora o cca 1200€,“ napísal nám hovorca Bratislavy Peter Bubla. Primátor hlavného mesta od decembra minulého roku, kde mu mestskí poslanci odsúhlasili zvýšenie platu na sumu 6048 eur. 

Viac o téme: PlatZníženiePrimátor BratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu