Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Na Slovensko sa cez Českú republiku dostanú iba títo občania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: facebook:Pohotovostný pátrací tím)

BRATISLAVA - Cesta na Slovensko cez Českú republiku (ČR) bude po 30. marci možná iba s platnou verbálnou nótou. Na svojej internetovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV). Slováci, ktorí pri ceste na Slovensko prekročia hranice ČR, musia o vydanie verbálnej nóty požiadať veľvyslanectvo SR v krajine, v ktorej sa nachádzajú najneskôr 48 hodín pred cestou.

Ak sa napríklad Slovák rozhodne vycestovať na Slovensko z Francúzska a pôjde cez ČR, mal by najneskôr 48 hodín pred cestou osloviť veľvyslanectvo SR v Paríži. Veľvyslanectvo SR v Paríži vyhotoví verbálnu nótu a e-mailom ju zašle na veľvyslanectvo SR v Prahe. Veľvyslanectvo SR v Prahe opatrí verbálnu nótu odtlačkom úradnej pečiatky a parafou. Kópiu zašle Ministerstvu vnútra ČR a e-mailom zašle verbálnu nótu na veľvyslanectvo SR v Paríži, ktoré zabezpečí zaslanie kópie občanovi. Občan tak bude mať kópiu verbálnej nóty pri sebe, keď bude prekračovať hranice ČR.

Pre vystavenie verbálnej nóty sú potrebné nasledujúce údaje: meno a priezvisko, dátum narodenia, číslo cestovného dokladu, dátum a miesto vstupu a výstupu do ČR a z ČR, evidenčné číslo vozidla a plánovanú trasu cez územie ČR po hranicu so SR. Údaje je potrebné zaslať samostatne pre každú prepravovanú osobu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Každý občan je povinný mať vlastnú verbálnu nótu. Ak teda v jednom aute pôjde na Slovensko cez ČR viac ľudí, musí mať verbálnu nótu každý z nich. Cestu cez ČR by mali absolvovať v čo najkratšom možnom čase, zastavovať sa len v nevyhnutných prípadoch a mať nos a ústa pokryté rúškom alebo šatkou.

V prípade cestovania pravidelnou leteckou linkou s príletom na letisko Václava Havla v Prahe a následne využitím vnútroštátnej autobusovej alebo vlakovej dopravy až na českú štátnu hranicu musí cestujúci zaslať k žiadosti o vystavenie verbálnej nóty nasledovné údaje: meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto vstupu a výstupu do ČR a z ČR a plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR.

V prípade cestovania vnútroštátnou autobusovou alebo vlakovou dopravou cez územie ČR z tretieho štátu zašle žiadateľ k žiadosti o vystavenie nóty nasledovné údaje: meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto vstupu a výstupu do ČR a z ČR a plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR po hranicu so SR. Uvedené opatrenia platia iba pre ČR. Občania, ktorí na Slovensko necestujú cez územie ČR nepotrebujú vystavenie platnej verbálnej nóty.

Viac o téme: HraniceČeskoObčaniaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu