Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegrini a Laurenčík sú zvyšnými dvoma podpredsedami parlamentu

(Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Bývalý premiér a podpredseda Smeru - sociálnej demokracie Peter Pellegrini a Milan Laurenčík zo strany Sloboda a Solidarita sú zvyšnými dvoma podpredsedami Národnej rady SR. Rozhodli o tom poslanci parlamentu v tajnom hlasovaní. Pellegrinimu odovzdalo svoj hlas 95 a Laurenčíkovi 85 zo 138 platných hlasov poslancov. Na zvolenie do funkcie podpredsedu parlamentu je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov NR SR, teda 76.

Vedenie NR SR je tak v kompletnom zložení. Na ustanovujúcej schôdzi z 20. marca členovia zákonodarného orgánu zvolili za predsedu parlamentu lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Podpredsedami sa stali Gábor Grendel z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Aj šiesta parlamentná strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko mala svojho kandidáta do funkcie podpredsedu pléna. Bol ním Štefan Kuffa, ktorý však v dnešnej tajnej voľbe nezískal potrebný počet hlasov. Dôveru mu vyslovilo len 31 zo 138 platných hlasov poslancov.

Záväzok pracovať pre ľudí

Zvolenie za podpredsedu Národnej rady SR vníma bývalý premiér Peter Pellegrini ako záväzok pracovať ďalej pre ľudí. Uviedol to na sociálnej sieti. Pellegriniho snahou je vytvoriť na pôde parlamentu dôstojné prostredie, ktoré vytvorí podmienky na prijatie rozumných riešení v boji proti pandémii. "Rovnako budem stáť vždy na strane tých, ktorí potrebujú silné sociálne opatrenia v čase, keď vládna koalícia hovorí o ich zrušení," poznamenal Pellegrini.

Ako člen Zahraničného výboru NR SR chce bývalý premiér brániť záujmy Slovenska v zahraničí tak, "aby sme boli na našu vlasť hrdí".

Viac o téme: Smer-SDPeter PellegriniMilan Laurenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu