Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Minister školstva bude môcť posunúť termín či zrušiť záverečné skúšky na školách

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister školstva dostane možnosť posunúť termíny maturitných skúšok či Testovania 9 a tiež možnosť zrušiť ich pre daný školský rok. Schválila to vláda na svojom dnešnom rokovaní. Táto zmena je reakciou na vyhlásenie mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu šírenia koronavírusu na Slovensku. Kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) zároveň schválil pre tento návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o výchove a vzdelávaní, skrátené legislatívne konanie.

Podľa ministerstva školstva môže nastať situácia, že niektorý z termínov, alebo viaceré, bude objektívne potrebné posunúť aj za hranicu ustanovenú zákonom. Navrhli preto, aby mal minister školstva možnosť rozhodnúť o zmene termínov rozhodujúcich pre organizáciu školského roka. Týchto termínov je naprieč školským zákonom veľké množstvo, pričom sa týkajú najmä obdobia školského vyučovania a školských prázdnin, podávanie žiadostí o prijatie na predprimárne vzdelávanie a zápis dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Taktiež ide o klasifikáciu žiakov základných škôl a stredných škôl, riadne skúšobné obdobie a mimoriadne skúšobné obdobie záverečnej skúšky, maturitnej skúšky, záverečnej pomaturitnej skúšky a absolventskej skúšky. Tiež prihlasovanie na maturitnú skúšku, na jej opravný termín a schvaľovanie zadaní alebo tém na ňu. Medzi termíny, ktoré by mohol minister ovplyvniť bude patriť aj podávanie prihlášok na vzdelávanie na strednej škole a ich prijímacie skúšky a taktiež prijímacie skúšky do základných umeleckých škôl.

Okrem posunu termínov sa zároveň navrhuje, aby mal minister možnosť zrušiť časti záverečnej skúšky, maturitnej skúšky, záverečnej pomaturitnej skúšky alebo absolventskej skúšky, respektíve formy maturitnej skúšky, prípadne zrušiť Testovanie 9. „Môže totiž nastať aj situácia, že ich vykonania v príslušnom školskom roku by už nebolo relevantné ani pri posune termínov,“ uvádza sa v materiáli ministerstva.

V návrhu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) poukazuje, že v školskom zákone má viacero kompetencií vo vzťahu k určovaniu termínov. Dodáva však, že mnohé termíny sú priamo zákonom limitované na určité obdobie. Uvádza tiež, že skúsenosti v aktuálnej situácii ukázali, že pri viacerých termínoch môže byť potenciálne potrebná akcia príslušných subjektov, akým je ministerstvo, okresné úrady v sídle kraja či riaditeľov v nadväznosti na zákonom ustanovené intervaly.

„Príkladom môžu byť termíny zápisov do 1. ročníka základných škôl, ukončovania výchovy a vzdelávania príslušných ročníkov alebo termíny školských prázdnin,“ približuje ministerstvo vo svojom návrhu. Dopĺňa, že napríklad termín externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky síce určuje ministerstvo, no zákon ustanovuje riadne skúšobné obdobie na marec až jún a mimoriadne skúšobné obdobie je v apríli, máji, septembri a februári.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami.

Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Aktuálne je na Slovensku potvrdených 204 prípadov koronavírusu.

Viac o téme: VládaŠkolstvoIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu