Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Na rezorte obrany evidujú dva prípady nákazy: Obaja sú v domácej karanténe

Jaroslav Naď prebral ministerstvo obrany po Petrovi Gajdošovi Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Naď prebral ministerstvo obrany po Petrovi Gajdošovi (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - V rámci rezortu obrany boli v uplynulých dňoch zachytené dva prípady nového koronavírusu. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave a civilného zamestnanca z Vrtuľníkového krídla v Prešove. V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy.

V súčasnosti sú obaja v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v domácej karanténe. Druhý sa nakazil od brata, a rovnako neprišiel do styku s kolegami na útvare. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

„Občania v takejto situácii musia vedieť, že sa na vojakov a rezort obrany môžu spoľahnúť. Urobíme maximum pre to, aby našu pomoc aj reálne cítili a potvrdili sme naše pevné miesto v rámci domáceho krízového manažmentu,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ako však zdôraznil, bude tiež požadovať prijatie takých centrálnych opatrení, aby vojaci mali zabezpečené všetky príslušné ochranné prvky. „No zároveň využívame aj vlastné kapacity a možnosti. Napríklad pre potreby rezortu začali vyrábať vojenskí chemici v Zemianskych Kostoľanoch dezinfekciu,“ doplnil.

KORONAVÍRUS Na rezorte obrany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort obrany prijal v súvislosti s koronavírusom množstvo opatrení, ktoré sa pravidelne vyhodnocujú v rámci krízového štábu. Ide napríklad o meranie telesnej teploty pred vstupom do priestorov ministerstva, povinné nosenie rúšok alebo inej ochrany tváre, či rozmiestnenie dezinfekčných prostriedkov na vstupoch do jednotlivých budov.

Maximálne úsilie vyvinuli smerom k pomoci verejnosti aj ozbrojené sily. Slovenskí vojaci sú v prípade rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR pripravení na dovoz zdravotníckeho materiálu lietadlami Spartan. Vyčlenili tiež letové hodiny, ktoré majú predplatené v rámci programu SALIS. V praxi to znamená využitie veľkokapacitného transportného lietadla, ktoré dokáže priviezť väčšie množstvo pomôcok naraz.

Rezort obrany v zmysle požiadaviek Ústredného krízového štábu SR vyčlenil na ubytovanie slovenských občanov, ktorí musia podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu, aj ubytovacie zariadenia spoločnosti Horezza. V hoteloch Granit Piešťany a v Tatranských Zruboch je ubytovaných zatiaľ takmer 180 občanov, ktorí sa na Slovensko vrátili z rôznych krajín. Ďalších 55 aktuálne smeruje do zariadenia na Smrekovici. Dodržiavanie karanténnych opatrení je zabezpečené Vojenskou políciou.

Profesionálni vojaci sa naďalej podieľajú aj na ochrane hraničných prechodov a asistencii pri vstupoch do nemocníc vo viacerých mestách. Vojenské zdravotníctvo nasadilo lekárov a zdravotné sestry do civilných zdravotníckych zariadení. Zároveň je 13 kontajnerov z poľnej nemocnice využitých k rozdeľovaniu prichádzajúcich pacientov v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Tá je aktuálne v krízovom režime a realizuje iba neodkladné zdravotné úkony. Do úvahy tiež pripadá aj poskytnutie časti stanov, pre záchytné pracoviská pred nemocnicami.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Aktuálne je na Slovensku potvrdených 204 prípadov koronavírusu.

Viac o téme: ArmádaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu