Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vláda by sa podľa lekárov mala vyhnúť predraženým nákupom techniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Wang Quanchao/Xinhua via AP)

BRATISLAVA - Lekári slovenských nemocníc vyzývajú súčasnú i budúcu vládu, aby sa vyvarovala neopodstatnených a predražených nákupov techniky, ktorá nakoniec v nemocniciach nebude môcť byť využitá pre nedostatok personálu. Informovalo o tom vo štvrtok Lekárske odborové združenie (LOZ) v súvislosti s pochybnými analýzami, ktoré podľa neho vychádzajú z Ministerstva zdravotníctva SR.

"V každej fáze pandémie sú prioritou iné opatrenia. Je nevyhnutné, aby sme brali všetci veľmi vážne karanténne opatrenia a prevenciu voči šíreniu tejto infekcie," uviedol v súvislosti s koronavírusom predseda LOZ Peter Visolajský. LOZ veľmi víta preventívne opatrenia, ktoré vláda doteraz prijala, a vyzdvihuje zodpovedný prístup slovenskej verejnosti. "Nosenie rúšok, dodržiavanie hygieny, umývanie rúk a nestretávanie sa ľudí je momentálne jedno z najdôležitejších opatrení, ktoré môžu zabrániť katastrofe," upozornil Visolajský. Združenie zároveň vyzýva verejnosť, aby nepoľavovala ani v nasledujúcich dňoch.

Najbližšie týždne podľa LOZ možno očakávať veľký nápor na nemocnice a ich kapacity. "Roky upozorňujeme, že naše nemocnice sú personálne poddimenzované. V takejto situácii je zásadne dôležité chrániť personál našich nemocníc pred nákazou. Preto vyzývame vládu, aby sa viac sústredila na zabezpečenie ochranných a dezinfekčných prostriedkov pre personál našich nemocníc ako na bezhlavý nákup drahých prístrojov, ktoré nebude mať kto obsluhovať," poznamenal šéf LOZ. Ak podľa neho teraz nebude zabezpečená ochrana lekárov a sestier, aj tie ventilátory a prístroje, ktoré už v nemocniciach sú, môžu byť práve v najťažšej situácii nevyužité.

LOZ víta aj snahu zabezpečiť nemocnice prístrojmi, ale nákupy musia byť podložené reálnou potrebou a zabezpečeným personálom. "Inak pôjde v krízovej situácii o trestuhodné mrhanie finančnými prostriedkami, ktoré dnes treba použiť na nákup chýbajúcich ochranných pomôcok a dezinfekcie pre personál nemocníc," dodal Visolajský.

Viac o téme: TechnikaZdravotníctvoPersonálKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu