Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na horách je typická jarná situácia: Platí malá lavínová hrozba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v piatok vo všetkých pohoriach Slovenska. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) s tým, že na horách vládne typická jarná situácia.

"Za posledné dva dni nesnežilo. Postupne sa otepľuje. Cez deň sú teploty nad nulou a v noci silno mrzne. Sneh je stabilizovaný a premenený hlavne na slnkom osvietených svahoch," priblížil Krajčí. V úzkych žľaboch a na zatienených svahoch, predovšetkým na severných stranách pohorí, je však situácia iná.

Podľa Krajčího sa tam môže nachádzať ešte aj prachový sneh. Vo vysokých nadmorských výškach sa v snehovej pokrývke môžu ešte nachádzať aj vrstvy hranatozrnného snehu. "Na väčšine územia našich hôr je však snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne," vysvetlil.

V poobedňajších hodinách sa podľa neho môžu objaviť malé spontánne lavíny z mokrého snehu na slnečných svahoch. Ráno bolo na horách jasno, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus šiestich do mínus dvoch stupňov Celzia. V nasledujúcich dňoch horskí záchranári očakávajú postupné oteplenie. Súvislá snehová pokrývka je v polohách od 1200 metrov nad morom.

Viac o téme: HoryLavínové nebezpečenstvoSlovenskoHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu