Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nachádza sa vo vašom okolí osoba nakazená KORONAVÍRUSOM? Zistiť to môžete aj pomocou aplikácie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: reprofoto:googleplay)

BRATISLAVA - Podobne ako celý svet, aj Slováci sa trasú strachom z koronavírusu. Nečudo, ochorenie sa podpísalo pod smrť tisícok ľudí. U nás hlásia vyše 100 pozitívnych prípadov. Máte obavy, že práve vo vašom blízkom okolí je niekto, komu potvrdili COVID-19? Opatrnosti nikdy nie je dosť, pomôcť vám môže aj nová aplikácia Zostaň zdravý.

Ako uvádzajú autori projektu, aplikácia umožní ľuďom lepšie sa chrániť pred šíriacim sa vírusom tak, že ich podporuje v dodržiavaní karantény. Taktiež informuje, ak sa človek vyskytne v blízkosti registrovanej infekcie už na vzdialenosť 50 metrov. Stretnutia s infekciou oznamuje aj spätne. Teda ak ste sa za posledné obdobie vyskytli v malej vzdialenosti od niekoho, komu potom prišli pozitívne testy na COVID-19.

Nachádza sa vo vašom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto:googleplay)

"Takéto udalosti ukáže aplikácia človeku na jeho mape. Je na rozhodnutí človeka, či tieto incidenty vyhodnotí ako dosť vážne či časté, a hneď alebo až po výskyte prvých klinických príznakov sa rozhodne dať otestovať pre COVID-19. Ľudia si môžu priamo z aplikácie vybrať možnosť otestovať sa na COVID-19 a zároveň do nej naspäť dostanú informáciu o pozitivite, bez potreby niekam volať či chodiť," dočítate sa na stránke Zostaň zdravý. 

V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom, laboratóriom alebo lekárom označený ako pozitívny, aplikácia automaticky upozorní ostatné, ktoré s ňou boli v blízkosti za poslednú dobu. "Týmto sa stretnutia na ich mapách zrazu zobrazuje ako rizikové, samozrejme všetko anonymne. Takto aplikácia umožní okamžite reagovať na nekontrolovateľné šírenie infekcie predovšetkým asymptomatickými bacilonosičmi," vysvetlili autori.

Všetko je anonymné

V prípade, že by bol aj váš test pozitívny, aplikácia teda upozorní ostatných používateľov. No bez toho, aby vedeli, že ide práve o vás. Podstatná je totiž práve správa o možnom riziku, nie o tom, kto je nakazeným. Aplikácia teda nesleduje užívateľa, ako sme zvyknutí pri iných aplikáciách. Zaznamenáva si výlučne stretnutia (miesto a čas) s inými aplikáciami, ktoré sú rovnako anonymné.

Nachádza sa vo vašom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto:zostanzdravy.sk)

Za vznikom novinky stoja slovenskí zdravotníci, ktorých cieľom je spomaliť a následne zastaviť šírenie nového vírusu. Inšpirovali sa za hranicami Slovenska, podobnými projektami z Izraela či z USA. Upozorňujú, že aby bola aplikácia efektívna, je potrebné, aby ju používalo čo najviac ľudí. Aplikácia je už dostupná na stiahnutie pre systém Android. V rámci iOS momentálne prebieha schvaľovanie.

Autori tiež upozorňujú, že aplikácia bola vyvíjaná ako GDPR compliant. Neskôr by ešte mala prejsť úpravami.

Aplikáciu majú aj lekári

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) doplnilo aplikáciu pre lekárov eAlerts o najaktuálnejšie informácie o novom koronavíruse. V stredu o tom informovala Diana Dúhová z NCZI. V záložke Koronavírus sa lekári dozvedia postup pre transport pacienta s podozrením na ochorenie COVID-l9, nájdu tam tiež usmernenie hlavného hygienika SR či prehľad webových stránok s relevantnými informáciami o novom koronavíruse.

Aplikácia obsahuje aj prehľad aktuálnych opatrení a ďalšie informácie pre lekárov. "Prostredníctvom nej budú informovaní o komplexných aktuálnych opatreniach vydaných Sociálnou poisťovňou či Úradom verejného zdravotníctva SR," hovorí generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

"Odporúčame všetkým lekárom, aby si aplikáciu eAlerts stiahli a tá bude fungovať ako rýchly informačný kanál. Budeme tak mať všetky dôležité informácie na jednom mieste," dodal prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara. Aplikáciu eAlerts ezdravie poskytuje NCZI bezplatne pre mobilné zariadenia používajúce iOS (Apple) alebo Android.

Viac o téme: AplikáciaKoronavírusZostaň zdravý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu