Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Lesy SR navrhujú v súvislosti s pandémiou štvordňový pracovný týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou ohrozuje aj fungovanie štátneho podniku Lesy SR, ktorý v tejto súvislosti navrhuje štvordňový pracovný týždeň. Informoval o tom vedúci odboru komunikácie podniku Pavel Machava. Pre šírenie koronavírusu všetky okolité krajiny uzavreli svoje hranice, čo obmedzilo možnosti slovenských producentov exportovať výrobky. Machava tiež zdôraznil, že aj veľkí odberatelia, ktorí odoberajú väčšinu drevnej hmoty, ohlásili zastavenie odberu alebo žiadajú také radikálne zníženie cien, ktoré by znamenalo predávať drevo pod jeho výrobné náklady.

Uvedený podnik pristúpil k obmedzeniu ťažby o 75 percent a znížené sú aj investície, opravy, údržba a šetriť sa bude tiež na kancelárskych potrebách. Veľkú časť výdavkov podniku predstavujú osobné náklady, najmä mzdy a odvody. Lesy SR zamestnávajú takmer 3 600 zamestnancov a ich mesačné výdavky na mzdy a odvody sú vo výške šiestich miliónov eur

„Navrhujeme obmedzenie pracovného času na štyri dni v týždni. Ide o dočasné riešenie. Akonáhle sa situácia zlepší, všetci zamestnanci budú opäť pracovať v štandardnom režime. V súčasnosti rokujeme s predstaviteľmi odborov, pevne verím, že nájdeme dohodu a vyhneme sa hromadnému prepúšťaniu,“ dodal generálny riaditeľ Lesov SR Ing.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Marian Staník. V prípade tohoto opatrenia je predpokladaná úspora mzdových nákladov vo výške jedného milióna eur mesačne. Návrh je však zatiaľ predmetom kolektívneho vyjednávania a podlieha súhlasu zástupcov odborov. „Našou snahou je zabezpečiť, aby zamestnanci načas dostávali výplaty. Preto v maximálne možnej miere obmedzujeme všetky naše výdavky. Ak neprijmeme razantné kroky, v máji by mohol byť problém, že by sme na výplaty nemali dostatok financií,“ vysvetlil Staník.

Podľa obchodného riaditeľa Tomáša Kloučka došlo ku zhode niekoľkých negatívnych faktorov, ktoré ovplyvňujú obchod a výrobu v drevárskom priemysle a lesníctve. „Ich výsledkom je pretlak ihličnatej drevnej hmoty na trhoch vplyvom podkôrnych kalamít a následne tlak na znižovanie cien ihličnatej guľatiny a vlákniny spolu s obmedzeniami a nariadeniami sprevádzajúcimi pandémiu Covidu-19, spôsobujú reálne existenčné problémy na strane producentov aj spracovateľov drevnej suroviny,“ vysvetlil Klouček. Prepad predaja dreva znamená výpadok v tržbách, pre ktoré vedenie podniku prijíma opatrenia s cieľom kompenzovať ho.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusLesy SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu