Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér Pellegrini po zasadnutí krízového štábu: Potvrdili sa ďalšie dva prípady nákazy

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (19)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa potvrdili ďalšie dva prípady nákazy koronavírusom. Na tlačovej besede po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády Peter Pellegrini tým, že pozitívny test mali pacienti z Martina a z Košíc.

Zároveň premiér povedal, že na 14 dní budú na Slovensku zakázané všetky verejné podujatia. Zákaz sa týka kultúrnych a športových podujatí a takisto školských exkurzií, školy v prírode alebo lyžiarskych výcvikov. Dvojtýždňová karanténa tiež čaká všetkých, ktorí sa na Slovensko vrátia z Číny, Talianska, Južnej Kórei alebo Iránu. „Jednoducho, chceme urobiť čo naviac opatrení, aby sme zabránili šíreniu tohto vírusu," povedal premiér.


ONLINE Krízový štáb zverejnil nové opatrenia, povinná karanténa! Ďalší prípad, nakazená je aj žena v Martine


 "Chceme urobiť čo najviac opatrení, aby sme spomalili šírenie tohto vírusu, nepristupujeme k celoplošnému zatváraniu škôl, pretože stále evidujeme zatiaľ len prípady zavlečeného vírusu a ochorenia z konkrétnych ohnísk nákazy zo zahraničia. Zatiaľ nemôžeme konštatovať na Slovensku masívny komunitný prenos, to znamená, že by sa to šírilo medzi obyvateľmi bez počiatočnej príčiny nejakej zahraničnej cestovateľskej anamnézy," zhrnul Pellegrini.

Štát zatiaľ nepristúpil k plošnému zatváraniu všetkých škôl

Vyzval preto primátorov a starostov, aby nepodliehali panike a akceptovali opatrenie 14-dňovej karantény pre tých, ktorí sa vracajú z postihnutých oblastí. Upozornil, že masívne zatváranie škôl a škôlok spôsobuje problém slovenským výrobcom a firmám, keďže sa rodičia musia doma starať o deti. Potrebnú ochranu pred šírením vírusu má podľa neho v súčasnosti zabezpečiť spomínaná karanténa.

Premiér Pellegrini po zasadnutí
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pellegrini zároveň zdôraznil, že štát zatiaľ nepristúpil k plošnému zatváraniu všetkých škôl. Doterajšie rozhodnutia o prerušení výučby boli podľa neho individuálne rozhodnutia primátorov a županov. Zároveň premiér vyzval rodičov, ktoré ostanú v najbližšej dobe doma, aby netrávili čas na verejných priestoroch. Takisto podľa neho treba zvážiť, či deti v karanténe dávať k starým rodičom, keďže starí ľudia patria medzi nákazou najohrozenejšie skupiny.

Predseda vlády tiež potvrdil zrušenie utorkového slávnostného odovzdávania dekrétov novozvoleným poslancom parlamentu. „Všetkým poslancom a poslankyniam bude dekrét o zvolení doručený poštou," zdôraznil. Povedal tiež, že nie je dôvod na paniku v súvislosti s dostupnosťou potravín v obchodoch. „Potraviny sa vyrábajú, žiadna fabrika nie je zatvorená," povedal.

Premiér Pellegrini po zasadnutí
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pokiaľ ide o ochranné rúška a respirátory, podľa Pellegriniho disponujú Štátne hmotné rezervy dostatočným množstvom jednorázových rúšok. Zároveň sa momentálne snažia o zabezpečenie 158-tisíc respirátorov a celotelových ochranných oblekov. V nemocniciach je aktuálne podľa premiéra respirátorov pre personál dostatok, potrebné je ich zabezpečiť aj pre štandardných ambulantných lekárov. 

Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí, hovorí Pellegrini.

Pri vstupe do ambulancie praktického lekára by mal každý zadarmo obdržať rúško

Pri vstupe do ambulancie praktického lekára by mal každý pacient obdržať zadarmo rúško. Predseda vlády to uviedol po zasadnutí ústredného krízového štábu s tým, že na tom budú pracovať spolu so Slovenskou lekárskou komorou.

Tieto rúška by mali byť umiestnené v čakárni a ľudia ich majú mať nasadené aj vtedy, keď prichádzajú za svojím všeobecným lekárom. „Týka sa to ambulantných lekárov, naše nemocnice sú vybavené svojím systémom ochrany, ale praktický lekár v obci alebo mestečku potrebuje mať pocit bezpečia," uviedol premiér. Ako dodal, aj v týchto hodinách sa Štátne hmotné rezervy pokúšajú dokúpiť ďalšie ochranné prostriedky.

Premiér Pellegrini po zasadnutí
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako predseda vlády konštatoval, čo sa týka rúšok, javí sa, že slovenský výrobca textilného priemyslu je okamžite pripravený šiť tisíce kusov. Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže tiež podľa Pellegriniho priniesol na rokovanie štábu hotové výrobky, ktoré sú väzni schopní robiť. Po certifikácii teda bude situácia s jednorazovými rúškami podľa premiéra „absolútne bezkrízová".

Ako Pellegrini konštatoval, stále je však nedostatok respirátorov, ktoré majú chrániť skôr lekára, aby sa nenakazil pri ošetrovaní. „Nemocnice ich zatiaľ majú, musíme vyriešiť so SLK, aby sme pomohli distribuovať ochranné prostriedky aj lekárom vo všeobecných ambulanciách," doplnil premiér. Ako dodal, na vláde sa majú schváliť ďalšie navýšené počty a možno aj komodity pre Štátne hmotné rezervy, ktoré by bolo treba dokúpiť.

Sedem potvrdených prípadov

Slovensko má podľa podľa Hlavného hygienika SR Jána Mikasa spolu sedem potvrdených prípadov ochorení na koronavírus, o epidémiu zatiaľ nejde. „Zatiaľ nemáme epidémiu, budeme sa snažiť jej zabrániť," povedal. Zároveň vyzval verejnosť, aby nepodliehala panike a jednotlivcov v karanténe, správali sa zodpovedne a dodržiavali ju.

Premiér Pellegrini po zasadnutí
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerka vnútra Denisa Saková doplnila, že polícia bude pokračovať v informačnej kampani o hrozbe nákazy a jej príznakoch na hraničných priechodoch. Štát tiež na zavedené opatrenia upozorní esemeskami občanov, ktorí sa nachádzajú v zahraničí. Ministerka vnútra priblížila, že informačná kampaň o novom koronavíruse sa rozšíri aj na hraničné priechody Rajka, Vyšné Nemecké, Kúty, Driemota, Makov. "Budú fungovať od utorka od 6. hodiny ráno do polnoci," povedala ministerka.  

Saková poznamenala, že pre vyťaženosť posilnili aj infolinky, ktoré zodpovedajú občanom o novom víruse. Kontroly letísk ostávajú naďalej v platnosti. Všetci ambulantní lekári podľa Sakovej budú telefonicky informovať o príznakoch choroby. Postupne sa budú všetky ambulancie vybavovať rúškami. "Štátny úrad na kontrolu liečiv tieto rúška certifikuje v čo najkratšej dobe," podotkla Saková.

Viac o téme: Krízový štábPeter PellegriniKoronavírusDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu