Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentka Čaputová neratifikuje Istanbulský dohovor, o 13. dôchodku rozhodne budúci týždeň

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová informovala Radu Európy, že Slovenská republika sa nestane zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. V tejto súvislosti zaslala Rade Európy list. Informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Poslanci Národnej rady SR počas mimoriadnej schôdze 25. februára totiž nevyslovili súhlas s týmto dohovorom.

„Prezidentka rešpektuje, že NR SR 25. februára nevyslovila súhlas s Istanbulským dohovorom. V minulosti opakovane uviedla, že v prípade, že NR SR rozhodne o dohovore ústavne predpísaným spôsobom, bude rešpektovať vôľu poslancov," priblížil Strižinec. Doplnil, že keďže nevyhnutnou podmienkou ratifikácie dohovoru je vyslovenie súhlasu parlamentu, k čomu ale nedošlo, tento dohovor nebude prezidentkou ratifikovaný.

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Prezidentka Čaputová neratifikuje Istanbulský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

Prezidentka oznámi svoje rozhodnutie k 13. dôchodku budúci týždeň

Prezidentka SR Zuzana Čaputová budúci týždeň oznámi, či podpíše novelu zákona, ktorou sa má zaviesť na Slovensku 13. dôchodok. Do parlamentu je predložilo ministerstvo práce, iniciovali ju poslanci Smeru-SD a novela sa nevyhla kritike za to, že ju vláda priniesla tesne pred parlamentnými voľbami.

Hlave štátu na posúdenie zákona začala plynúť 15-dňová lehota po tom, ako jej bol návrh doručený. Parlament ho schválil 25. februára tohto roka. Za prijatie novely hlasoval klub Smeru-SD, SNS, ĽSNS aj poslanci hnutia Sme rodina. Na hlasovaní sa neprezentovala väčšina opozície, rovnako aj poslanci Mosta-Híd.

Prezidentka Čaputová neratifikuje Istanbulský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pani prezidentka oznámi svoje rozhodnutie v priebehu budúceho týždňa. Zvažuje všetky aspekty - právne, ekonomické i sociálne. Aj preto rozhodnutie konzultuje s expertmi a na pracovné stretnutie pozvala do Prezidentského paláca i predstaviteľov organizácií, ktoré zastupujú seniorov, medzi nimi aj Jednotu dôchodcov Slovenska tak, ako to avizovala minulý týždeň," priblížil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Dôchodcom má byť vyplatený 13. dôchodok od novembra tohto roka. Nárok naň majú mať všetci poberatelia penzií. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku, teda 460,40 eura.

Predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura.

Viac o téme: Zuzana ČaputováIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu