Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prestavba Bratislavského hradu: Biznis za 1,7 miliardy korún sa komplikuje

Bratislavský hrad čakajú úpravy najmenej za 1,7 miliardy Sk.
Bratislavský hrad čakajú úpravy najmenej za 1,7 miliardy Sk.

BRATISLAVA - Pri megarekonštrukcii Bratislavského hradu ešte ani neurobil prvý výkop a už sa objavili prvé trhliny. Na projektovú prípravu totiž využil parlament, ktorému šéfuje Pavol Paška (Smer), najmenej prehľadnú metódu výberu firmy. A to rokovacie konanie bez zverejnenia. To sa však nepáči Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý Kancelárii NR SR naparil kontrolu.

Aj keď Kancelária parlamentu chcela začať s prestavbou Bratislavského hradu do konca roka, nestane sa tak. Paškovi podriadení majú problémy s verejným obstarávaním. Stavať sa totiž nemôže bez projektovej dokumentácie. Tú zadali len koncom novembra. Použili však pri tom najmenej transparentnú metódu, teda rokovacie konanie bez zverejnenia. „Tá vytvára obrovský priestor pre korupciu,“ myslí si šéfka Transparency International Emília Sičáková-Beblavá. „Úrad preveruje, ci je skutočne splnená podmienka na použitie tejto metódy,“ potvrdila aj hovorkyňa ÚVO Helena Fialová.

Kým kontrolóri nedajú projektovej príprave zelenú, nemôžu sa pripraviť ani podmienky pre uchádzačov. Až potom sa rozbehne zákazka za viac ako 1,7 miliardy korún. „V súčasnosti kontrola nemá vplyv na vyhlásenie verejnej súťaže na zhotoviteľa rekonštrukčných prác hradného paláca,“ vyjadrila sa Elena Valovičová z Kancelárie Národnej rady SR. Podľa nej sa však s obnovou hradného areálu začne najskôr až na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu