Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zima si dáva načas: FOTO Ťažko uveriť, kam sa až víkendové teploty vyšplhajú

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Február sa čo nevidieť preklopí do svojej druhej polovice, no pravá zima v podobe tuhých mrazov a sneženia je stále v nedohľadne. V najbližších dňoch totiž maximálna denná teplota pokorí hranicu +10 stupňov Celzia.

Čítajte aj: Na Európu sa valí ďalšia víchrica! Zasiahne aj Slovensko, vetrisko dosiahne až 100-kilometrovú rýchlosť

Stred tlakovej výše sa presúva z alpskej oblasti cez Balkán až nad Turecko a svojím okrajom ovplyvňuje počasie u nás. Zároveň postupuje cez západnú a strednú Európu ďalej na východ okludujúci frontálny systém.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota dosiahne 6 až 11, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní 1 až 6 stupňov.

Podrobnú predpoveď počasia podľa lokality nájdete na Predpovede.sk.

Piatok

V brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi cez našu oblasť smerom na východ oklúzny front. Za ním sa nad alpskú oblasť rozšíri tlaková výš.

Záver pracovného týždňa prinesie oblačné až zamračené počasie. V noci sa na mnohých miestach, cez deň miestami vyskytne sneženie alebo dážď so snehom, na západe do 500 m aj dážď. V popoludňajších hodinách sa však miestami oblačnosť zmenší.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 1 až -4, v južnej polovici západného Slovenska na okolo 3 stupne. Počas dňa sa najvyššia teplota vyšplhá na 1 až 6, v južnej polovici západného Slovenska a miestami aj na juhu stredného Slovenska na 6 až 11 stupňov. Fúkať bude juhovýchodný vietor rýchlosťou 15 až 35 km/h, v nárazoch okolo 60 km/h, ktorý sa cez deň zmení na severozápadný vietor. Ten bude fúkať rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch do 55 km/h. Cez deň sa vo východnej polovici miestami vyskytne len slabý vietor. Nad pásmom lesa hrozí spočiatku búrlivý vietor až víchrica.

Sobota

Naša oblasť sa bude nachádzať v páse vysokého tlaku vzduchu tiahnuceho sa z juhozápadnej Európy až po juhozápadné Rusko.

Bude prevažne polojasno. Miestami, postupne len ojedinele, však treba rátať so zamračeným počasím s nízkou oblačnosťou. Na severe sa v noci miestami očakáva sneženie, do cca 400 m aj dážď.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 1 až -4 stupne, v údoliach bude miestami aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota dosiahne 6 až 11 stupňov, na severe väčšinou vystúpi na približne 4 stupne. Fúkať bude severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30, v nárazoch miestami do 55 km/h. Počas dňa sa vietor zmení na prevažne južný, bude fúkať rýchlosťou do 20 km/h.

Nedeľa

Po prednej strane rozsiahlej a hlbokej tlakovej níže so stredom nad severným Atlantikom bude do našej oblasti prúdiť od juhozápadu teplý vzduch.

Bude prevažne veľká, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Cez deň treba ojedinele rátať s dažďom alebo prehánkami, na hrebeňoch Tatier so snežením.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 2 až -4 stupne, v údoliach bude ojedinele aj chladnejšie. V priebehu dňa sa maximálna teplota vyšplhá na 6 až 12 stupňov.

Snehové jazyky a záveje

Od dnešnej 18:00 do 08:00 nasledujúceho dňa sa v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina od výšky cca 600 m očakáva tvorba snehových jazykov.

Zima si dáva načas:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul SHMÚ.

Vietor na horách

V regiónoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina sa na horách nad pásmom lesa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h. Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 70 km/h. Varovanie nadobúda platnosť od dnešnej 19:00 do 01:00 ďalšieho dňa.

Zima si dáva načas:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ podčiarkol hydrometeorologický ústav.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu