Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOĽBY 2020 Predvolebná kauza: Plačková zavarila Sulíkovi! Toto kráľovná instagramu nedomyslela

Plačková pri písaní príspevku na Instagram nemyslela na zákonom stanovenú povinnosť udávať objednávateľa. Zobraziť galériu (3)
Plačková pri písaní príspevku na Instagram nemyslela na zákonom stanovenú povinnosť udávať objednávateľa. (Zdroj: instagram.com/queen.plackova, sas.sk)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že nepôjde len o nevinnú zábavku, ktorá mala vyústiť vo vyššiu podporu Richarda Sulíka a strany SaS. Známa influencerka Zuzana Plačková totiž v týchto dňoch na Instagrame rozbehla súťaž o drahý mobilný telefón v prípade, ak lajknete profil Richarda Sulíka. Bude z toho zrejme vážny problém, ktorý nečakala.

O predmetnú súťaž sa totiž začala zaujímať nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá dohliada na možné pochybenia strán v predvolebnom období a ich podporovateľov nevynímajúc. "Text nie je nijako označený ako reklama, hoci ide zjavne o podporu návštevnosti Sulíkovho profilu, ktorý aktuálne rieši volebnú kampaň. Telefón, ktorý sa predáva za 1200 eur, jej do súťaže darovala práve SaS, čo potvrdila aj hovorkyňa strany Katarína Svrčeková," píše neziskovka v statuse.

Včerajšia verzia príspevku bez označenia objednávateľa
Zobraziť galériu (3)
Včerajšia verzia príspevku bez označenia objednávateľa  (Zdroj: instagram.com/queen.plackova)

Strana nesie zodpovednosť

Plačková pre Topky včera uviedla, že súťaž urobila z "kamarátstva" voči Sulíkovi, ktorého rodinu dobre pozná. "Podľa zákona to tak či tak bude musieť strana zahrnúť do celkových výdavkov kampane ako tzv. bezodplatné plnenie v záverečnej správe, ktorá sa posiela ministerstvu vnútra mesiac od volieb. O túto hodnotu si zároveň znižuje maximálny limit na výdavky," konštatuje TIS.


Predvolebná bomba alebo bezradnosť SaS? Sulík použil v kampani Plačkovú! Prezradila, za čo


Chybu už opravila, no neskoro

Pri pohľade na dnešnú verziu príspevku vidieť zmenu. Oproti včerajšku Plačková pridala objednávateľa a dodávateľa príspevku na sociálnej sieti. Podnet už však bol aj tak odovzdaný volebnej komisii. 

Dnes je príspevok upravený a označený je aj objednávateľ, ktorým je SaSka
Zobraziť galériu (3)
Dnes je príspevok upravený a označený je aj objednávateľ, ktorým je SaSka  (Zdroj: instagram.com/queen.plackova)

"Porušením zákona však už teraz je to, že Plačkovej post nie je (počas včerajška, pozn. red.) označený ako reklamná kampaň. Malo tam byť jasne označené, kto je zadávateľom a kto dodávateľom, prípadne aj informácia, že kto dal do súťaže ten iphone. Preto túto súťaž dávame volebnej komisii na preverenie a prípadnú pokutu," píše v stanovisku neziskovka TIS.

Viac o téme: Súťaž SaSIPhoneZuzana PlačkováTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu