Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedenie Banskobystrického kraja zlyhalo a nezmyselne z toho obviňuje štát, tvrdí rezort hospodárstva

Autobusy SAD Zvolen
Autobusy SAD Zvolen (Zdroj: bystrica.dnes24.sk)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) vyzýva predstaviteľov vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby neschovávali svoju manažérsku neschopnosť riešiť situáciu s prímestskou autobusovou dopravou za nezmyselné obviňovanie štátu.

"Ako župan Ján Lunter, tak aj jeho vicežupan a syn Ondrej Lunter, pritom veľmi dobre vedia, že štát nemá na základe jeho vlastníckeho podielu v SAD Zvolen absolútne žiadnu možnosť zasiahnuť," uviedol rezort hospodárstva v stanovisku. Manažérske právomoci má podľa ministerstva výhradne súkromný vlastník autobusového dopravcu, za čo môžu občania poďakovať privatizácii počas vlády Mikuláša Dzurindu. "Spor sa ťahá dlhé obdobie a spoločnosť MH Manažment opakovane vyzývala obe strany, aby sa dohodli," priblížilo ministerstvo hospodárstva.

Spoločnosť SAD Zvolen pre spor s Banskobystrickým krajom v sobotu zastavila prevádzku prímestskej autobusovej dopravy. Vedenie BBSK podľa rezortu hospodárstva muselo presne vedieť, kam situácia smeruje a absolútne nezodpovedne sa na to vôbec nepripravilo. "Aktuálny stav je pritom priamym dôsledkom toho, že župa vyhrala súdny spor o neplatnosť zmluvy, ktorý sama vyvolala. Za to, že nejazdia autobusy, tak rozhodne nemôže ani vláda, ani štát, ale výlučne vedenie samosprávneho kraja, ktorý ho riadi," podotkol rezort hospodárstva.

Situáciu preto podľa ministerstva nemôžu vyriešiť brífingy s prázdnymi politickými heslami, nezmyselné a nepravdivé obviňovanie štátu, ani politici opozície v pozadí brífingov. "Jediným doterajším výsledkom takéhoto postupu je fakt, že si vedenie župy nesplnilo povinnosť zabezpečiť pre svojich obyvateľov dopravu. Tým len vedome nahráva predstaviteľom opozičnej strany, ktorej predsedu Ján Lunter na čele kraja vystriedal," dodalo ministerstvo hospodárstva.

Viac o téme: BBSKAutobusová dopravaMinisterstvo hospodárstvaJán LunterSAD Zvolen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu