Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čo sa to deje na Lomnickom štíte? Meteorológovia zaznamenali neskutočný fenomén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Lomnickom štíte to vyzerá skôr na začiatok jari než na tuhú zimu, aká by tu momentálne mala panovať. Postupne sa tam totiž oteplilo až o 15 stupňov Celzia. Za následok to má teplý vzduch, ktorý začal prúdiť vo vyšších vrstvách ovzdušia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Nižšie na Skalnatom plese sme namerali viac ako deväť stupňov Celzia, ale v údoliach na podhorí zostala maximálna teplota miestami len okolo nuly," uviedli meteorológovia. Skonštatovali tiež, že tohtoročný január na Skalnatom plese je vďaka častej inverzii zatiaľ podobne teplý ako v Hurbanove. 

Čo sa to deje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vt.sk)

Pred rokom bola priemerná teplota na Skalnatom plese mínus osem stupňov Celzia. "V tomto roku je zatiaľ priemerná teplota januára len tesne pod bodom mrazu a je porovnateľná s niektorými lokalitami na juhozápade Slovenska," poznamenali meteorológovia. Výrazné teplotné inverzie sú v zimnom polroku bežným javom, ako uvádza SHMÚ. Avšak v posledných týždňoch je ich výskyt častejší než je obvyklé. "Má to vplyv aj na niektoré meteorologické príčiny," hovoria meteorológovia.

Čo sa to deje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

Do štvrtka zaznamenal SHMÚ na Lomnickom štíte takmer 130 hodín slnečného svitu a 73 milimetrov zrážok. Uvádza, že pred rokom bolo zrážok za rovnaké obdobie viac ako 300 milimetrov. "Prejavilo sa to aj diametrálne odlišnými snehovými pomermi v našich veľhorách," podotkli meteorológovia. Slnka bolo menej a do štvrtka meteorológovia namerali len 64,7 hodiny slnečného svitu. Cyklonálne počasie spojené s výraznejšími zrážkami by malo podľa SHMÚ nastúpiť až počas budúceho týždňa.

Viac o téme: OteplenieSHMÚLomnický štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu