Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obyvatelia sa nemusia báť: Prímestské linky bude zabezpečovať iný dopravca, nie SAD Zvolen

Autobusy SAD Zvolen
Autobusy SAD Zvolen (Zdroj: bystrica.dnes24.sk)

ZVOLEN - Prímestskú dopravu v meste Zvolen bude v prípade, že autobusy SAD Zvolen nebudú v najbližších hodinách opätovne premávať, od pondelka (27. 1.) zabezpečovať náhradný dopravca. Partnerom samosprávy však nebude SAD Zvolen, ale iný dopravný subjekt. Uviedla to primátorka Lenka Balkovičová.

"Je pre mňa nepredstaviteľné, aby autobusy v kraji zo dňa na deň jednoducho prestali jazdiť - ľudia sa predsa musia dostať do práce či k lekárovi. U nás sa to týka obyvateľov Lukového a Zolnej, ktorí cestujú prímestskými linkami namiesto MHD," uviedla na svojom facebookovom profile. "Určite sa nebudeme nečinne prizerať ich problému a od pondelka zabezpečíme dopravu podľa platného cestovného poriadku a za úhradu vo výške tarify našej MHD," dodala.

Na brífingu, ktorý sa v sobotu konal pred sídlom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), poukázala aj na to, "aký komplikovaný subjekt je SAD Zvolen, ako sa s ním nedá rokovať a ako dohody s ním neplatia hneď na druhý deň". Uviedla aj príklad z roku 2016, keď mesto v rámci eurofondov mohlo získať 15 nových autobusov a mohla byť prefinancovaná aj časť prevádzkových nákladov MHD vo Zvolene.

"Vzhľadom na to, že projekt bol úspešný, mesto Zvolen predĺžilo so SAD Zvolen zmluvu o ďalších päť rokov s tým, že projekt bude realizovaný," priblížila. Podľa nej všetko bolo aj vysúťažené, skontrolované, peniaze boli postúpené na účet SAD, ale SAD zmluvu s dodávateľom autobusov nepodpísala a projekt sa nezrealizoval. Aj preto SAD Zvolen teraz, keď došlo k tejto situácii, neoslovila, ale zabezpečila iného prepravcu. "Do vyriešenia situácie všetko prefinancujeme z vlastných zdrojov," doplnila.

Situáciu v doprave budú riešiť zástupcovia obcí

Pracovné stretnutie k riešeniu mimoriadnej situácie v prímestskej autobusovej doprave sa uskutoční v nedeľu (26. 1.) v Banskej Bystrici. Prítomní budú zástupcovia Banskobystrického regionálneho združenia obcí, ako aj zástupcovia SAD Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Dominika Mojžišová.

"Vzhľadom na spor, ktorý v posledných dňoch vyvrcholil v oblasti prímestskej autobusovej dopravy, sa dnes (v sobotu) uskutočnilo rokovanie zástupcov mesta Banská Bystrica a dopravcu SAD Zvolen," uviedla. Cieľom bolo zabezpečenie dopravy pre obyvateľov regiónu počas najbližších dní.

SAD Zvolen nepočíta s obnovením spojov

Desiatky samospráv, firiem a veľkých podnikov práve rokujú so SAD Zvolen o zmluvách o preprave ich obyvateľov či zamestnancov alebo ich už uzatvorili. Uuviedol to predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny. "V našom podniku aj v tejto chvíli zamestnanci pracujú. Doťahujeme napríklad znenie zmlúv s tými samosprávami, združeniami miest a obcí alebo podnikmi, ktoré o to požiadali," povedal Polóny v sobotu podvečer. Takéto zmluvy o preprave už uzatvorili napríklad s Harmaneckými papierňami či Železiarňami Podbrezová. K skorému znovuobnoveniu prímestskej dopravy pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa však vyjadril skepticky.

Viac o téme: AutobusyPrímestská dopravaDopravcaSAD ZvolenLenka Balkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu