Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PRÁVE TERAZ Dobroslava Trnku prepustili!

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka vypovedal viac ako osem hodín pred vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v Nitre Zobraziť galériu (2)
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka vypovedal viac ako osem hodín pred vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v Nitre (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

HAMULIAKOVO - Zdá sa, že bývalého generálneho prokurátora čakajú ťažké časy. Po tom, čo ho zadržala Národná kriminálna agentúra, absolvoval pred vyšetrovateľmi v Nitre osemhodinový výsluch. Polícia po ňom doručila Úradu špeciálnej prokuratúry návrh na jeho väzobné stíhanie.

Dobroslava Trnku vypočúvali v Nitre osem hodín

Aktualizované o 13:55 Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prepustili zo zadržania. Pre Topky to potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"V predmetnej trestnej veci bolo zo strany dozorujúceho prokurátora preštudované uznesenie o vznesení obvinenia JUDr. D. T., ako aj súvisiaci vyšetrovací spis, pričom bolo zistené, že v danom prípade nebola naplnená objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. a) Tr. zák. Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby (§ 71 ods. 1 Tr. por.). Na základe uvedených skutočností bol zadržaný obvinený JUDr. D. T. príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, prepustený zo zadržania. Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru JUDr. D. T. s Ing. J. P- v súvislosti s kauzou LEMIKON LIMITED je možné hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti. Bude preto potrebné zo strany polície preveriť ekonomické vzťahy a ich účel v danej veci a v prípade zistenia relevantných skutočností, vyvodiť zodpovedajúce právne kroky," uviedla Tökölyová.

Polícia navrhuje väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. „Spisový materiál spolu s podnetom na podanie návrhu na vzatie do väzby bol včera (štvrtok) vo večerných hodinách doručený prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uvádza Policajný zbor SR na sociálnej sieti.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Zadržaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol vo štvrtok aj v decembri obvinený z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a podľa dôveryhodného zdroja ide o dva rôzne skutky. 

V decembri polícia na sociálnej sieti uviedla, že obvinenie súvisí s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať obvinený Dobroslav Trnka prístup v rokoch 2007 až 2014. Dôvod štvrtkového zadržania ostáva zatiaľ nejasný. Dobroslav Trnka bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011.

Viac o téme: ZadržanieObvinenie Dobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu