Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku

Trnka bol zadržaný skoro ráno Zobraziť galériu (9)
Trnka bol zadržaný skoro ráno (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor a donedávna radový prokurátor generálnej prokuratúry, ktorému bol pozastavený výkon funkcie, Dobroslav Trnka, bol dnes zadržaný políciou. Orgány o tom informovali na sociálnej sieti.

"Príslušníci NAKA zadržali D. T. v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obvinila ho," napísala polícia na sociálnu sieť. Spolu so statusom zverejnili fotografiu pred Trnkovym domom. Vyšetrovatelia majú pre Trnku žiadať väzbu. Rozhodne o tom prokurátor a potom súd.

Zadržaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol v decembri aj v januári obvinený z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. V rozhovore to uviedol hovorca Policajného zboru SR Michal Slivka. Dobroslav Trnka nebol teda v decembri obvinený z trestného činu marenia spravodlivosti, ako uviedli niektoré médiá.

Trnku vedú policajti v putách z vlastného domu

Až dva trestné skutky

Podľa dôveryhodného zdroja pritom ide o dva rôzne trestné skutky. Dnešné zadržanie Dobroslava Trnku tak nesúvisí s decembrovým obvinením. Polícia na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti v decembri uviedla, že obvinenie súvisí s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať obvinený Dobroslav Trnka prístup v rokoch 2007 až 2014.

Dôvod dnešného zadržania ostáva zatiaľ nejasný. Podľa dôveryhodného zdroja to však môže súvisieť s obvinením v súvislosti so zvukovou nahrávkou obvineného Dobroslava Trnku s Mariánom Kočnerom, obžalovaným z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, či s audiovizuálnou nahrávkou Dobroslava Trnku  a bývalého ministra financií a dopravy Jána Počiatka.

Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011. V súvislosti s jeho osobou sa počas posledných mesiacov objavilo niekoľko zvukových a audiovizuálnych nahrávok. Tie ho môžu usvedčovať z páchania rôznych druhov trestnej činnosti.

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)


Smutný deň kedysi najmocnejšieho muža Slovenska: EXKLUZÍVNE FOTO Zapíjanie menín v dedinskej krčme


Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorého dnes zadržala polícia a je obvinený z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, nemôže rátať s právnym zastupovaním advokátky Evy Mišíkovej. „V tomto konaní ho nebudem zastupovať,“ povedala Mišíková s tým, že vyšetrovateľovi vysvetlila dôvody. Zadržanie a obvinenie bývalého šéfa prokuratúry nechcela komentovať. „Nepoznám dôvody, pre ktoré bol zadržaný a ani neviem, či tam bolo vznesené nové obvinenie,“ uviedla.

Mišíková v minulosti pôsobila na Generálnej prokuratúre SR. Dobroslav Trnka si ju zvolil ako advokátku v prípade disciplinárneho konania, ktoré sa voči nemu viedlo.

Nahrávka bola podľa neho zmanipulovaná

Počas minulého roka bola dokonca zverejnená nahrávka, na ktorej sa hlas podobný jemu a hlas podobný obžalovanému Marianovi Kočnerovi rozprávajú o manipulovaní s originálmi nahrávky kauzy Gorila. "Bez problémov sa dá zmanipulovať niečo také," povedal po zverejnení nahrávky Trnka pre TV Markíza.

Polícia zadržala Dobroslava Trnku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v októbri mailom tiež link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.​

NAKA zadržala Dobroslava Trnku, polícia zverejnila video

Odmieta tiež to, čo záznam naznačuje, teda napríklad to, že kšeftoval s nahrávkou. Tvrdí, že nikdy nič také nemal a už vôbec nie v trezore na pracovisku Generálnej prokuratúry SR. Dôrazne poprel, že by sa pokúšal vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka. "To sa nikdy nestalo, oficiálne som ho videl raz v živote,“ uviedol pre televíziu.

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba (SIS). Autenticitu nepotvrdil ani šéf SIS Anton Šafárik. Vysvetlil, že na jej potvrdenie by nahrávku museli porovnať s originálmi, ktoré však súd v minulosti nariadil skartovať.

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vyhrážky a vulgarizmy

„Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri na nahrávke Kočner, keď sa dozvedel, že Trnka manipuloval s originálmi Gorily. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy.

Marian Kočner a Dobroslav Trnka
Zobraziť galériu (9)
Marian Kočner a Dobroslav Trnka  (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer; Facebook/Polícia SR)

„Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Kočner. Ten si kúpil Gorilu a jej kópiu uložil v trezore u Trnku. Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka. Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor zobral so sebou. Kočner Haščákovi klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje.

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V hlavných úlohách Kočner

O Trnkovom obvinení písala polícia ešte v decembri minulého roka, no k zadržaniu vtedy ešte nedošlo. „Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a M. K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke,“ tvrdí polícia o Trnkovi.

Po obvinení mlčal

Trnka sa ešte na slobode k predmetnému obvineniu nevyjadril a rovnako sa nevyjadril k zverejnenému videu, na ktorom v kancelárii generálneho prokurátora v roku 2009 sedel s bývalým ministrom financií Jánom Počiatkom, ktorý na spomínanom videu hovorí o viacerých kauzách, vrátane Tiposu či Lemikonu. Počiatek autenticitu nahrávky potvrdil.

MIMORIADNE NAKA zbalila bývalého
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher, YouTube/Denník N)

Video malo byť urobené šperkovnicou, ktorú do kancelárie nainštaloval dnes obžalovaný Kočner. Peter Tóth na pojednávaní v kauze Kuciak hovoril o tom, že túto šperkovnicu si uňho objednal Kočner a on ju dal vyrobiť.

Portál Glob.sk o reakciu požiadal aj Jána Počiatka, ktorý už v  minulosti autenticitu videa potvrdil. “V súvislosti so spomínanou nahrávkou som bol vypovedať ako svedok ešte pred Vianocami. Mal som možnosť si vypočuť jej relevantnú časť v celku a je z nej evidentné že, od GP som chcel len to, aby verejnosti zrozumiteľne vysvetlil, že až zmenou zákona nadobudol novú kľúčovú právomoc a jasne povedal, že predtým (pred novelou OSP) jeho mimoriadne dovolanie NEMALO odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok,” tvrdí v stanovisku Počiatek.

Viac o téme: ZadržaniePolícia Dobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu