Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragédia v Košiciach! Jozef (†60) sa stal obeťou poľadovice, osudný pád pri magistráte

Jozefovi sa stalo osudným pošmyknutie. Zobraziť galériu (4)
Jozefovi sa stalo osudným pošmyknutie. (Zdroj: Facebook/L.K.)

KOŠICE - Náhla smrť Košičana Jozefa zarmútila mnohých. Joli, ako ho prezývali, totiž odišiel príliš nečakane. Osudným sa mu mal stať pád na zľadovatenom chodníku v blízkosti mestského magistrátu. Jeho zranenie bolo natoľko vážne, že mu po pár dňoch v nemocnici, bohužiaľ, podľahol.

K tragédii došlo 10. januára krátko po desiatej hodine. Jozef sa údajne pošmykol a spadol. Hovorca záchranárov Jozef Minár upresnil, že ho ošetrili na parkovisku košického magistrátu. "Rýchla lekárska pomoc ho po ošetrení a zabezpečení vitálnych funkcii transportovala do UNLP Košice s diagnózou úraz hlavy," dodal.

Prečítajte si aj: Cesty pokryl ľad: FOTO hrôzostrašnej nehody pri Dolnom Kubíne, štyria ľudia sa zranili, polícia varuje

V nemocnici musel pacient podstúpiť operáciu. Ako uviedla hovorkyňa UNLP Košice Ivana Vaněková jeho stav bol vážny. "Bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a hospitalizovaný na ARE. V pondelok žiaľ svojim zraneniam podľahol," potvrdila smutnú správu.

Jozefovi sa stalo osudným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/L.K.)

Mesto čelí kritike

Po smrti Jozefa sa dvihla vlna kritiky. Verejnosť hádže vinu na mesto a nedostatočnú údržbu chodníkov. Nešťastie označujú prívlastkom "zbytočné". V koho správe však bol osudný chodník, na ktorom sa mal Košičan pošmyknúť?

Poslanec mesta Košice a MČ Košice-Staré Mesto Michal Djordjevič tvrdí, že za zimnú údržbu v metropole východu je v sezóne 2019/2020 zodpovedný primátor Jaroslav Polaček. 

"Za dva dni bolo v Košiciach viac ako 300 registrovaných úrazov, viacero z nich veľmi ťažkých. Vo štvrtok upozornil na zľadovatelé parkovisko aj priľahlé chodníky dopravný expert Pavel Titl. No evidentne sa nič v tejto veci neudialo," uviedol na sociálnej sieti.

Tragédia v Košiciach! Jozef
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto: Michal Djordjevič, poslanec mesta Košice a MČ Košice - Staré Mesto)

Prípad je v súčasnosti na stole polície. "Polícia prijala trestné oznámenie a vo veci koná. Vzhľadom na citlivosť tohto prípadu a žiadosť rodiny o jeho nemedializáciu polícia bližšie informácie poskytovať nebude," povedala stroho košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Samotné mesto neskôr pre topky.sk reagovalo, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragédie je predčasné robiť unáhlené závery a obviňovať za jej spôsobenie vedenie mesta Košice.

"Chodník, na ktorom sa táto nešťastná udalosť stala, spravuje Bytový podnik mesta Košice a jeho zimnú údržbu zabezpečuje ich externý dodávateľ. Miesto úrazu bolo vo štvrtok 9. januára posypané päťkrát a v piatok dvakrát. Pred tragédiou to bolo naposledy o 6.30 hod. ráno," vysvetlil hovorca mesta Vladimír Fabian.

Poľadovica podľa jeho vyjadrenia udrela počas spomínaných dní na celom území východného Slovenska. A teda vrátane Košíc. "Hoci chodníky v Košiciach boli v priebehu tohto času opakovane čistené, stávalo sa, že už do hodiny po ich úprave boli opäť zľadovatené," poznamenal v stanovisku.

Fabian tiež dodal, že externý dodávateľ, ktorý vykonáva zimnú údržbu pre mesto Košice, realizoval počas poľadovice posyp komunikácií nepretržite po dobu takmer 48 hodín. "Na jednotlivé komunikácie v meste Košice bolo v tom čase aplikovaných celkovo 580 ton posypového materiálu a mechanizmy vykonávajúce zimnú údržbu najazdili 4400 km," uzavrel.

Spomínajú s láskou

Jozef bol jeden z aktívnych predstaviteľov samosprávy Denného centra Košice-Juh. "„Joli“, ako ho všetci volali, prinášal aktuality z diania v meste Košice, ako bývalý člen Komisie kultúry, mládeže, športu a propagácie samosprávy, tiež ako pravidelný prispievateľ do informačného spravodaja JUŽAN, a v neposlednom rade ako manažér propagácie pripravoval kroniku z kultúrnych a športových aktivít seniorov v našej mestskej časti," opísali jeho mnohé aktivity na facebookovej stránke Mestská časť Košice-Juh.

Jozefovi sa stalo osudným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/L.K.)

Starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová, ktorú s Jozefom spájalo priateľstvo, pripomenula aj to, že bol súčasťou Košickej Hasičskej dychovky. "Joli, budeš nám mnohým chýbať," dodala. Posledná rozlúčka s Jozefom sa uskutoční v sobotu. 

Viac o téme: SmrťPoľadovicaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu