Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká PREDPOVEĎ počasia na silvestrovskú noc: Na zimu zabudnite! Čaká náš oteplenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Po vianočnom oteplení bude relatívne teplé počasie pokračovať aj na prelome rokov 2019 a 2020. Dajte si však pozor na výstrahy, ktoré na posledný deň tohto roka vydali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Niektoré z nich pretrvajú až do stredy.

V pondelok sa stred tlakovej výše z našej oblasti presúva nad Balkán a po jej severnom okraji postupuje cez Poľsko ďalej na juhovýchod teplý front. Za ním k nám vo vyšších vrstvách ovzdušia od severozápadu začína prúdiť teplý vzduch. V utorok sa preto začne otepľovať. 

31. december

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Západné Slovensko

V noci bude polojasno až oblačno, od severozápadu postupne vyjasňovanie. Len výnimočne sa bude tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Do rána sa ochladí na -1 až -6 stupňov. Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať slabý, len ojedinele aj mierny južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h). Na hrebeňoch hôr sa nadránom vyskytne silný vietor.

Zrána bude jasno až polooblačno, len výnimočne sa vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní bude od severu premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť a ojedinele hrozia prehánky alebo dážď, na severe územia neskôr aj zrážky snehové. Nevylučuje sa ani tvorba poľadovice.

Očakávaná teplota v utorok o 12:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota v utorok o 12:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Cez deň sa oteplí na 4 až 9 stupňov, v Trenčianskom kraji bude výnimočne aj chladnejšie. Fúkať bude prevažne slabý vietor, popoludní sa zmení na západný až severozápadný s rýchlosťou 3 až 8 m/s, v nárazoch na juhozápade aj okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy 45 km/h). Na hrebeňoch hôr očakávajte silný až prudký vietor.

Stredné Slovensko

V noci bude polojasno až oblačno, neskôr od severozápadu vyjasňovanie. Ojedinele sa objaví hmla alebo nízka oblačnosť. Len výnimočne hrozia slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota poklesne na -3 až -8 stupňov, v polohách nad cca 600 m aj na okolo -1 stupeň. Zavládne bezvetrie alebo bude fúkať slabý, na severe územia lokálne aj mierny južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h). Vo vysokých polohách sa postupne rozfúka prudký vietor až víchrica.

Očakávaná teplota v utorok o 16:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota v utorok o 16:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Zrána bude jasno až polooblačno, ojedinele sa vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Od severu postupne - najmä popoludní – bude premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť. Ojedinele, v severnej polovici miestami, hrozia snehové prehánky alebo sneženie, v polohách do cca 700 m spočiatku aj zrážky zmiešané alebo dažďové. Ojedinele treba rátať s poľadovicou. Najvyššia denná teplota vystúpi na 0 až +5 stupňov, na východe Banskobystrického kraja bude výnimočne aj chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m zrána dosiahne okolo +2 stupne. Fúkať bude slabý, ojedinele mierny južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h). Vietor sa popoludní miestami - najmä na severe územia - zmení na západný až severozápadný s rýchlosťou 2 až 7 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (5 až 25, nárazy 45 km/h). Vo vysokých polohách rátajte s búrlivým vetrom až silnou víchricou.

Očakávaná teplota v utorok o 21:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota v utorok o 21:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Východné Slovensko

V noci bude polojasno až oblačno, neskôr od severozápadu vyjasňovanie. Lokálne sa bude tvoriť hmla či nízka oblačnosť. Len výnimočne hrozia slabé zrážky. Do rána sa ochladí na -3 až -8 stupňov, v polohách nad cca 600 m aj na okolo -1 stupeň. Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať slabý, len ojedinele aj mierny južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h). Vo vysokých polohách sa postupne rozfúka prudký vietor až víchrica.

Očakávaná teplota v utorok o 00:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota v utorok o 00:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Zrána bude jasno až polooblačno, lokálne sa objaví hmla alebo nízka oblačnosť. Od severu postupne - najmä popoludní – bude premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť a miestami hrozia snehové prehánky alebo sneženie, v polohách do cca 700 m spočiatku aj zrážky zmiešané alebo dažďové. Ojedinele sa bude tvoriť poľadovica. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -2 až +3 stupne, na hornom Spiši miestami na okolo 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m zrána dosiahne okolo +3 stupne. Pofukovať bude slabý, ojedinele mierny južný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h). Vietor sa popoludní v Prešovskom kraji miestami zmení na západný až severozápadný s rýchlosťou 3 až 8 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy 45 km/h). Vo vysokých polohách sa vyskytne búrlivý vietor až silná víchrica.

1. január

Za studeným frontom sa do našej oblasti od severozápadu rozšíri tlaková výš a po jej okraji k nám vo vyšších vrstvách ovzdušia od západu neskôr začne prúdiť teplejší vzduch.

Očakávaná teplota stredu o 12:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota stredu o 12:00 hod.  (Zdroj: Predpovede.sk)

Meteorológovia očakávajú malú, miestami prechodne zväčšenú oblačnosť. Ojedinele sa objaví aj hmla alebo bude zamračené s nízkou oblačnosťou. Výnimočne, najmä na severe, sa vyskytnú aj slabé zrážky, prevažne snehové.

Očakávaná teplota stredu o 12:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota stredu o 12:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Do rána teplota poklesne na +1 až -4 stupňov. Počas dňa sa teplota vyšplhá na 2 až 7, na Orave a pod Tatrami na okolo 0 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), popoludní bude slabnúť. Nad pásmom lesa spočiatku hrozí prudký vietor až víchrica.

Očakávaná teplota stredu o 18:00 hod.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota stredu o 18:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 1. a 2. stupňa pred vetrom na horách

Druhý výstražný stupeň platí od utorka 12:00 do stredy 06:00 v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad, kde sa na horách vo vrcholových polohách nad cca 1800 m miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Varovanie miernejšieho stupňa pred vetrom na horách sa dotýka regiónov Banská Bystrica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina. V uvedených lokalitách sa od utorka 00:00 do stredy 09:00 na horách v polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozornil SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred poľadovicou

Regióny Považská Bystrica, Púchov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, Poprad, Prešov, Sabinov, Snina, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca a Žilina v utorok od 11:00 do 15:00 potrápi poľadovica.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

Výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi

Od utorka 15:00 do stredy 05:00 sa v okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varoval SHMÚ

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu