Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PREDPOVEĎ počasia na víkend, dočkáme aj snehu: Platia výstrahy, pozor si dajte aj na cestách

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Vianoce síce neboli biele, no v nasledujúcich dňoch sa v niektorých oblastiach na nádielku od Perinbaby môžeme tešiť. Meteorológovia však vydali aj výstrahy pred snehovými jazykmi, buďte preto opatrní.

Snehové jazyky a záveje hrozia v Žilinskom a v niektorých okresoch Prešovského a Banskobystrického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav pre tieto oblasti vydal výstrahu 1. stupňa, miestami bude trvať až do nedele popoludní. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia.

Výstrahy meteorológov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Takisto varujú pred vetrom nielen na horách. Výstrahu 1. stupňa pred vetrom vydal SHMÚ pre Bratislavský, Trnavský a niektoré okresy Trenčianskeho, Nitrianskeho a Košického kraja. Platiť bude od polnoci do nedele do 12:00. Pred vetrom na horách varujú meteorológovia v Žilinskom a niektorých okresoch Banskobystrického a Prešovského kraja.

Výstraha 1.stupňa bude platiť od polnoci do soboty do 22:00. Výstraha 1. stupňa pred povodňou z dažďa stále platí pre okres Michalovce.

Sobota

V sobotu bude premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky, na krajnom severe aj trvalejšie sneženie. Inde sa vyskytnú snehové prehánky len výnimočne. Bude veterno a v horských oblastiach s tvorbou snehových jazykov. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od -1 až +4, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo -3 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo -10 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 4 až 12 m/s (15 až 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 19 m/s (70 km/h). V Banskobystrickom kraji bude miestami slabý vietor. Na horách búrlivý vietor až silná víchrica.

Výstrahy meteorológov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nedeľa

V nedeľu nás čaká malá, miestami aj zväčšená oblačnosť - najmä na severe a východe. Ojedinele, v noci na severe ešte miestami, snehové prehánky alebo sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od -1 až -6, na Orave, v Liptove, na Spiši a v Banskobystrickom kraji miestami -6 až -11 st.

Najvyššia denná teplota -1 až +4, v severnej polovici Slovenska väčšinou -6 až -1 st. Fúkať bude prevažne severný vietor 5 až 12 m/s, na západe a východe v nárazoch aj okolo 17 m/s (20 až 45, nárazy 60 km/h), k večeru bude slabnúť. Na strednom Slovensku bude vietor len do 6 m/s (20 km/h). Na hrebeňoch hôr spočiatku prudký vietor až silná víchrica.

Výstrahy meteorológov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktuálnu predpoveď počasia nájdete na stránke predpovede.sk

Viac o téme: SnehPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu