Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sviatočné menu vás môže dostať do nemocnice! Cenné rady odborníčky, problémom nie je len alkohol

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ryba, kapustnica, majonézový šalát, vianočné pečivo... To všetko nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Chceme dopriať sebe i našim blízkym. No ako tieto jedlá konzumovať tak, aby sme si neprivodili zažívacie ťažkosti a nestrávili prvý sviatok vianočný na urgentnom príjme?

Lekárka Internej kliniky Nemocnice Košice-Šaca Katarína Hricová radí, ako správne kombinovať a zvládnuť štedrovečerné menu. „Základným pravidlom je počúvať svoje telo. Nejesť nasilu, „do prasknutia.“ Jesť pomalšie, pri večeri sa radšej porozprávať, dať si prestávky a povedať si, že už mám dosť, keď to tak cítim," uviedla.

Katarína Hricová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Prečítajte si aj: Nekupujte mladým na Vianoce mobil! Bez neho majú motiváciu nerušene sa bozkávať v tme kina

Domáce sú lepšie

Lekárka odporúča uprednostniť domáce koláčiky. „Spravidla obsahujú menej cukru a viac vlákniny. Oriešky či sušené ovocie sú počas týchto sviatkov lepšou alternatívou na maškrtenie," vysvetlila.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock)

Čo ale v prípade, že sa predsa len neustrážime a doprajeme si viac, ako by sme mali? „Pomôcť môže prechádzka na čerstvom vzduchu. V krajnom prípade aj tabletka s tráviacimi enzýmami, nie však preventívne. Ak má niekto chronické ťažkosti, mal by postupovať podľa odporučení svojho lekára," opísala Hricová.

Postrach menom alkohol

Vianoce sú tiež obdobím, kedy si mnohí doprajú mastnejšie jedlá a tvrdší alkohol. A práve prehnané množstvo alkoholu dokáže rozhádzať organizmus aj na niekoľko dní. Aj tu lekárka odporúča staré známe „všetko s mierou“.

Tráviť kombináciu mastnejších jedál a alkoholu je pre náš pankreas a žlčník mimoriadne náročná práca,“ objasnila Katarína Hricová. Zároveň priznala, že pohár aperitívu pred jedlom a pohár digestívu po jedle môže mať na naše trávenie aj pozitívne účinky. "Samozrejme nie pred a po každom chode," dodala.

Sviatočné menu vás môže
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekárka odporúča to isté, čo pri jedle - vedieť sebe aj ostatným povedať dosť. A aby naše telo vedelo spracovať alkohol, potrebuje aj iné tekutiny. Dobré je ku každému poháriku vypiť aspoň deci čistej vody.

Dôležitý pitný režim

Pitný režim je teda dôležitý v každom období, nielen v lete. Netreba naň zabúdať ani počas sviatočných dní. Sladené perlivé nápoje nemusia byť tou najlepšou voľbou.

Dbajte na pitný režim,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkstock.cz)

Stále platí, že čistá voda, slabšie čaje či riedené ovocné šťavy, sú pre nás to najlepšie. Mnoho ľudí si neuvedomuje, koľko kalórií do tela dostáva sladenými perlivými nápojmi,“ vystríhala odborníčka. Ani počas sviatkov netreba podľa nej zabúdať aj na pohyb a cvičenie.

Viac o téme: PomocJedloNáporVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu