Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žiadna úcta voči zosnulým! V Námestove vandali zničili cintorín, FOTO katastrofy

Poškodených má byť najmenej 59 pomníkov. Zobraziť galériu (10)
Poškodených má byť najmenej 59 pomníkov. (Zdroj: Karol Kurtulík)

NÁMESTOVO - Prečo? Práve táto otázka je na mieste pri pohľade na snímky zachytávajúce zničený židovský cintorín v Námestove. Poškodených je najmenej 59 pomníkov, náhrobných dosiek, ako aj zariadenie pohrebiska. Zatiaľ nie je známe, kto sa pričinil o túto katastrofu. Na prípade už pracuje polícia.

Ako uviedol Karol Kurtulík, predseda občianskeho združenia Pamätaj, ktoré sa dlhodobo usiluje o obnovu cintorína, vandalizmu nezabránili ani roxorové výstuže pomníkov. 

Cintorín sa nachádza v časti zvanej Studnička.
Zobraziť galériu (10)
Cintorín sa nachádza v časti zvanej Studnička.  (Zdroj: Karol Kurtulík)

"Taký nálet vandalizmu, ako bol včera zistený na židovskom cintoríne v Námestove, nebol ani za 2. svetovej vojny. Takmer desaťročné úsilie občianskeho združenia Pamätaj o obnovu cintorína ľahlo „popolom"," vyjadril sa Kurtulík. "Kde je morálka a úcta voči tým, ktorí sú tu pochovaní," dodal. 

Poškodených má byť najmenej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Karol Kurtulík)

Obrovské škody

Prípad je v súčasnosti v rukách polície. Ako uviedli zástupcovia zákona, páchateľ je zatiaľ neznámy. 

Prečítajte si aj: Prešovčanom sa naskytol otrasný pohľad: FOTO Vandali zneuctili národnú kultúrnu pamiatku, polícia ich obvinila

"Podľa zistených informácií doposiaľ nezistený páchateľ od mesiaca november 2019 do dňa 16.12.2019 v Námestove, v časti zvanej Studnička, na miestnom židovskom cintoríne nezisteným spôsobom zničil a poškodil najmenej 59 pomníkov a náhrobných dosiek, ako aj zariadenie pohrebiska – židovského cintorína, čím svojím konaním spôsobil židovskej obci škodu vo výške najmenej 50-tisíc eur," reagovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Vandali zničili židovský cintorín.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook-Polícia SR)

Vyšetrovateľ z Dolného Kubína už začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinkuV súčasnej dobe podľa polície nie je možné poskytnúť viac informácií z dôvodu vykonávania procesných úkonov.

Čo sa stalo ale nie je ľahostajné ani verejnosti. Mnohí sa sami ponúkli, že v prípade, že by vznikla zbierka na opravu škôd, radi prispejú. Polícia však upozornila na to, že v tomto prípade je nevyčísliteľná najmä duchovná škoda. Tú totiž nenahradia žiadne peniaze.

Viac o téme: VandalŽidovský cintorínPohromaNámestovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu