Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Riaditeľ RTVS obhajuje neznámu prieskumovú agentúru: Stojí za ňou bývalá starostka z Bratislavy

Jaroslav Rezník a Tatiana Rosová Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Rezník a Tatiana Rosová (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Michal Svítok)

BRATISLAVA - V najnovších prieskumoch sa objavila aj pomerne neznáma agentúra s názvom Actly, ktorá priniesla náhľad na verejnú mienku z pohľadu parlamentných volieb. Agentúra Actly je podľa riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka štandardná seriózna agentúra s ktorou verejnoprávna inštitúcia začala spolupracovať už pred letom na prierezovom celospoločenskom prieskume. Doterajšie výstupy a dáta podľa neho potvrdzujú jej objektívnosť a korektnosť.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník to uviedol v diskusii na pondelkovom rokovaní Rady RTVS, ktorá sa týkala spolupráce verejnoprávneho médiá s menovanou agentúrou a realizovaného prieskumu predvolebných preferencií politických strán. Výsledky posledného prieskumu Actly sa mierne líšili napríklad od výsledku agentúry Focus, ktorá má na Slovensku svoje meno už dlhšiu dobu. Viaceré médiá však prieskum od RTVS prevzali v minimálnej miere.

Rezník s agentúrou počíta aj v priebehu novembra
Zobraziť galériu (3)
Rezník s agentúrou počíta aj v priebehu novembra  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Prečo sa rozhodol pre neznámu agentúru

Rezník vysvetlil, že spolupráca vychádzala so zámeru osloviť inú agentúru ako najčastejšie citované a zároveň takú, ktorá neprijíma objednávky od politických strán. "Toto Actly spĺňa, sú za ňou  renomovaní sociológovia Tatiana Rosová a Martin Mravec,“ uviedol Rezník, pričom zdôraznil, že podmienkou spolupráce zo strany RTVS bolo to, aby bola agentúra schopná realizovať prieskum na veľkej skupine respondentov metódou osobných rozhovorov. "Teda žiadny bleskový telefonický prieskum,“ upozornil Rezník.

Jednou z osôb, ktorá stojí za agentúrou je bývalá starostka bratislavskej časti Staré mesto Tatiana Rosová za (SDKÚ)
Zobraziť galériu (3)
Jednou z osôb, ktorá stojí za agentúrou je bývalá starostka bratislavskej časti Staré mesto Tatiana Rosová za (SDKÚ)  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Rosová je v komunálnych kruhoch známa osoba

Tatiana Rosová, ktorá za agentúrou Actly stojí, je pritom z minulosti známa ako bývalá starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto za stranu SDKÚ. Roky tiež bola riaditeľkou samotnej agentúry Focus.

Riaditeľ Rezník povedal, že prieskum preferencií politických strán bol súčasťou balíka výstupov komplexného prieskumu. Ten chce verejnoprávna RTVS formou tejto agentúry postupne zverejňovať počas novembra. "Tieto výstupy budú mapovať postoje občanov k aktuálnym spoločenským témam a poslúžia aj pri tvorbe programu,“ dodal. Rezník zároveň uistil, že agentúra Actly nie je jedinou agentúrou zaoberajúcou sa prieskumami, s ktorou bude RTVS v nasledujúcom období spolupracovať.

Viac o téme: Tatiana RosováJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu