Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Urán zaistený na Slovensku mohli zneužiť teroristi

Podľa policajného viceprezidenta Kopčika bolo urán možné použiť na výrobu špinavej bomby.
Podľa policajného viceprezidenta Kopčika bolo urán možné použiť na výrobu špinavej bomby.

BRATISLAVA - Obohatený urán, ktorý v stredu na východnom Slovensku zaistila polícia, sa dal použiť na výrobu takzvanej špinavej bomby a na rôzne formy teroristických útokov. Novinárom to dnes povedal policajný viceprezident Michal Kopčik. Polícia nespresnila, kto mal zaistený urán kúpiť.

"Tento urán je o to nebezpečnejší, že je v práškovej forme a podľa prvotných potvrdení je ho možné použiť na výrobu špinavej bomby (a) v rôznych formách na rôzne teroristické útoky," povedal Kopčik.

Policajti pri akcii zatkli troch ľudí, ktorí sa pokúsili materiál predať - jedného Ukrajinca, a dvoch občanov Maďarska, z ktorých jeden žil na Ukrajine. Ľudí, ktorí mali urán kúpiť, však polícia nezadržala, keďže k samotnému predaju nedošlo.

Polícia zadržala obohatený urán v spolupráci s maďarskou políciou v stredu popoludní na hraničnom priechode Pribeník-Lácacséke. Kopčik dodal, že išlo o 481,4 gramu uránu, ktorý chceli pašeráci predať v cene 3500 amerických dolárov za gram, teda takmer za 38 miliónov Sk. Generálna prokuratúra v stredu pôvodne informovala, že bol zadržaný až kilogram uránu. Kopčik však dnes spresnil, že ide o váhu v ktorej je započítaná aj hmotnosť obalu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu