Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kotlebov poslanec sa vyhol base: Mazurek zaplatil pokutu, 10-tisíc nie je problém

Milan Mazurek Zobraziť galériu (2)
Milan Mazurek (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Exposlanec za ĽSNS Milan Mazurek, ktorého v septembri právoplatne odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR, vo štvrtok uhradil peňažitý trest vo výške 10-tisíc eur. Informovala o tom hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková.

ŠTS zaslal exposlancovi platobnú výzvu po doručení spisu NS SR v polovici októbra. Pokiaľ by bývalý poslanec financie neuhradil, hrozilo by mu polročné väzenie. Mazurek však mohol požiadať prvostupňový súd, ako napríklad nedávno urobil aj odsúdený bývalý viceprimátor Košíc Eugen Čuňo a iní, o splátkový kalendár.

Kotlebov poslanec sa vyhol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Peniaze nie sú problém

Marian Kotleba svojho už bývalého poslanca po vynesení rozsudku bránil. Podľa neho umlčali jedného z najaktívnejších poslancov parlamentu. „Pre nás naozaj nie je podstatné, či bol finančný trest päť, alebo desaťtisíc. Skutočným trestom bola strata poslaneckého mandátu Milana Mazureka,“ povedal po súde Kotleba.

Milan Mazurek z ĽSNS v parlamente končí

Mazurek svoje výroky neľutuje, lebo povedal pravdu. „Bol som pripravený na všetky varianty. Ešte viac ma to nabudilo. Nepoľavím. To čo som robil doteraz, budem ododneška robiť ešte intenzívnejšie. Nemám čo ľutovať, hovoril som len pravdu,“ povedal po rozsudku Mazurek. Mazureka sa vtedy zastal aj Robert Fico. 


Ficovo VIDEO o Mazurekovi spustilo vlnu drsných reakcií! Ku kritike opozície sa pridala aj SNS


Trojčlenný senát NS SR odsúdil Mazureka 3. septembra, keď sprísnil minuloročný rozsudok ŠTS v Pezinku, čo sa týka výšky peňažného trestu. Verdikt bol právoplatný. Mazurek následne prestal byť poslancom NR SR. Senát tak zamietol odvolanie Mazureka, ale čiastočne vyhovel odvolaniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zamietol však návrh prokurátora preškoliť Mazureka o rómskom holokauste, keď to nepokladal za potrebné.

Mazurek čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

Viac o téme: ĽSNSMarian KotlebaMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu