Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najpozornejší k nevidiacim sú šoféri v Trnavskom kraji, ukázal Deň bielej palice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Slovenskí motoristi sú voči nevidiacim a slabozrakým chodcom ohľaduplnejší ako v minulom roku. Skonštatovali to organizátori Dňa bielej palice, ktorý v utorok už desiatykrát testoval, či vodiči dodržia ustanovenie cestného zákona a človeku s bielou palicou po signalizácii dajú na priechode pre chodcov prednosť.

"Oproti vlaňajšku sa motoristi zlepšili o 2,3 percenta,“ informovala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). "Tých, ktorí nezastavili, hoci videli, že cez priechod chce prejsť nevidiaci alebo slabozraký človek, bola necelá pätina, presne 18,8 percenta vodičov,“ sumarizovala celoslovenské výsledky, ktoré zozbierali v 49 mestách a na 54 priechodoch pre chodcov.

Najohľaduplnejší boli šoféri v Trnavskom kraji, kde na bielu palicu nereagovalo len 11,7 percenta motoristov. Druhé miesto obsadil Žilinský kraj s 12,4 percentami a tretie Banskobystrický kraj so 16,3 percentami vodičov, ktorí si nesplnili povinnosť. Medzi najmenej pozorných či slušných vodičov patrili tí, ktorých konanie zaznamenali na cestách Bratislavského a Prešovského kraja. "V Bratislavskom kraji nedalo prednosť nevidiacim 24,7 percenta vodičov, v Prešovskom to bolo 27,5 percenta šoférov," konkretizovala Blašková.

Dianie sledovali i policajti, ktorí každému z vodičov adresovali podľa jeho konania buď pochvalu, alebo poučenie. V užšom centre Bratislavy sa Deň bielej palice 2019 zameral na to, či do reliéfnych prvkov na chodníkoch a ich blízkosti zasahujú vozidlá, prípadne iné, napríklad reklamné predmety. "Počas jednej hodiny sme identifikovali šesť vozidiel, ktoré parkovali na umelých vodiacich líniách. Vodiči boli poučení,“ dodala Blašková.

Viac o téme: NevidiaciVodičiPolícia Trnavský krajDeň bielej palice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu