Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo odlišuje úspešného podnikateľa od neúspešného? Päť rozdielov, ktoré by ste mali poznať

Pri vlastnom biznise musíte často vedieť aj predvídať Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Pri vlastnom biznise musíte často vedieť aj predvídať (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, do akého biznisového nápadu sa rozhodnete pustiť, je naozaj dôležité. No ešte dôležitejšie je dobrý nápad dlhodobo premieňať na úspech. Či už podnikáte dlhšie, alebo sa práve chystáte začať, máme pre vás niekoľko užitočných tipov a rád, ktoré sa oplatí poznať. Vyvarujte sa častých omylov iných podnikateľov a buďte vždy o krok vpred. Veď ako sa hovorí, najmúdrejšie je poučiť sa z chýb ostatných.

Majte prehľad o vlastných financiách

Dobrý podnikateľ vie, aká je jeho finančná situácia, čo si môže dovoliť a čo už je nad rámec jeho možností. Nie je dobré sa podceňovať, pretože nás to môže zbytočne brzdiť. Naopak, precenenie býva často ešte nebezpečnejšie a dokáže viesť až ku koncu biznisu. Ako však najlepšie odhadnúť svoje sily?

Majte prehľad a poznajte svoje príjmy a výdavky. Pomôže vám bankový účet, ktorý musí mať zriadený každý podnikateľ. Pri vyberaní vhodnej banky určite berte do úvahy jeho prehľadnosť. Podľa zistení Tatra banky je práve ľahká orientácia vo financiách pre podnikateľov veľmi dôležitá. Aj preto pripravuje funkcionalitu, ktorá zoradí mesačné pohyby klientov do prehľadných kategórií. Podnikatelia za ňu nezaplatia nič navyše. Začínajúce firmy a podnikatelia dokonca získajú vedenie podnikateľského účtu v Tatra banke na prvých 12 mesiacov bez poplatku.

Čo odlišuje úspešného podnikateľa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nesnažte sa všetko urobiť sami

Nikto nie je dokonalý a nevie urobiť vždy všetko najlepšie. Úspešní ľudia poznajú svoje kvality. Podnikatelia majú tendenciu k zlozvyku robiť všetko sami, no nezaraďte sa medzi nich. Snažte sa nájsť spoľahlivých spolupracovníkov, ktorým môžete zveriť časť zabehnutej agendy, a vy sa venujte veciam, ktoré naozaj nikto iný robiť nemôže – napríklad ďalšiemu rozvoju firmy.

Svojich podriadených kontrolujte, ale nechajte im aj voľnú ruku a možnosť robiť veci inak. Možno sa ukáže ich spôsob lepší ako ten váš. Dôležité pre nich je cítiť vašu dôveru v ich schopnosti. Hľadajte k sebe ľudí, ktorí sú dobrí vo svojej oblasti. Doprajte si posilu aj na úkor momentálneho zisku, v budúcnosti sa vám to môže veľmi pekne vyplatiť.

Vyberajte si správnych ľudí

To platí tak o spolupracovníkoch, ako aj o obchodných partneroch. Slovo robí chlapa, no podpísaná zmluva je predsa len istejšia. Znakom úspešných je predvídanie. Za každých okolností myslite o dva kroky dopredu a nenechajte sa zlákať peknými slovami. Vždy treba zohľadniť aj horší scenár a byť naň pripravený.

Plánujete spoluprácu s novým partnerom, ale nemáte o ňom žiadne referencie? Radšej začnite v menšom tak, aby prípadný neúspech nenabúral chod celej firmy. Snažte sa nerobiť výnimky ani vtedy, keď ide o priateľa či kamaráta. Dobré vzťahy už nejedenkrát stroskotali, keď sa do hry dostala vidina peňazí.

Čo odlišuje úspešného podnikateľa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Majte odvahu na rast...

Chcete svoj biznis posunúť na vyššiu úroveň, ale nemáte dosť financií? Pomôcť vám môže pôžička, treba si ju však, samozrejme, vopred dobre premyslieť. „Úver je vhodný, keď sa podnikateľovi naskytne obchodná príležitosť, ktorá mu umožňuje jeho ďalšie napredovanie či rast. Dôležitým faktorom je návratnosť podnikateľského plánu a schopnosť zhodnotiť požičané zdroje tak, aby podnikateľ vedel splatiť úver a zároveň rozvíjať svoje podnikanie,“ radí Zuzana Malcová, vedúca oddelenia vývoja úverových produktov pre malých firemných klientov v Tatra banke.

A na čo si podnikatelia požičiavajú najčastejšie? Zo skúseností vieme, že ide najmä o kúpu technológií osobných automobilov, nákup zásob, alebo preklenutie časového nesúladu medzi úhradou pohľadávok a záväzkov.

...ale neprežeňte to

Veľké plány sú krásna vec, ale nemôžete sa úplne odkloniť od reality. Klienti občas nevedia reálne odhadnúť svoju schopnosť splácať úver. „Vtedy sa im snažíme vysvetliť, že v záujme ich finančnej stability je vhodné začať s menšou pôžičkou. Naším cieľom nie je poskytnúť vysoké objemy úverov a dostať klientov do platobnej neschopnosti, o čom svedči aj fakt, že až 97 % podnikateľov, ktorí načerpajú úver v Tatra banke, ho spláca bez akýchkoľvek problémov,“ dodáva Malcová.  

Náš tip: Business úver Express

Business úver Express v Tatra banke vybavíte jednoducho, bez zbytočného dokladovania a finančné prostriedky máte na účte prakticky hneď. Môžete ho využiť na čokoľvek a vykryť vďaka nemu chýbajúce financie. Ponúka tiež možnosť kontokorentného úveru, ak klient potrebuje vykrývať prevádzkové náklady a nákupy do skladov, prípadne dlhšie splatnosti faktúr.

ZISTITE VIAC O BUSINESS ÚVERE EXPRESS

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

Viac o téme: PodnikanieTatra bankaBusiness úver Express
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu