Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prednostu martinskej kliniky odvolali pre korupciu

BRATISLAVA - Prednosta kliniky v Martine Jozef Masár prišiel o funkciu, keď ho nakrútili, ako pravdepodobne hovorí o úplatku za operáciu. Napísal to včera portál Sme.sk.

O odvolaní prednostu rozhodol po vyšetrovaní špeciálnej komisie dekan martinskej lekárskej fakulty, pod ktorú nemocnica patrí. Lekár zostane radovým zamestnancom a zrejme nebude môcť operovať.

"Komisia skonštatovala, že zo strany pána docenta došlo jednak k porušeniu zákona o výkone práce vo verejnom záujme a rovnako aj k porušeniu interných predpisov," povedala portálu hovorkyňa fakultnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová.

Ortopéd Masár podľa záznamu na kamere hovoril o peniazoch, ktoré poskytol manžel jednej pacientky za operáciu bedrového kĺbu v roku 2005. Údajne malo ísť najmenej o 60.000 korún, ktoré lekár vraj nakoniec mužovi vrátil. Ortopéda zachytila Slovenská televízia skrytou kamerou.

Žena sa pri operácii navyše nakazila a nemôže chodiť bez bariel. Podľa Kapustovej však bola operácia v poriadku, čo vraj potvrdil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Prípad preveruje aj polícia, ortopéda však zatiaľ nestíha. Podľa hovorcu policajného prezídia Viktora Plézela by mali čoskoro vyšetrovanie ukončiť. O korupcii v slovenskom zdravotníctve sa hovorilo už vo viacerých prípadoch. Vlani napríklad Špeciálny súd poslal za branie úplatkov na 3,5 roka do väzenia ortopéda a bývalého primára trenčianskej nemocnice. Muž sa podľa súdu celkovo obohatil o milión korún, väčšinou pri operáciách bedrových kĺbov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu