Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pripravte sa, prichádza ochladenie: PREDPOVEĎ na týždeň, na obzore prvé mrazy

Prichádza ochladenie Zobraziť galériu (8)
Prichádza ochladenie (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Letné dni sú definitívne za nami a svoju pravú tvár ukazujú prvé septembrové dni, kedy sa už aj teplota znižuje k jesenným hodnotám. V priebehu týždňa bude dochádzať k postupnému schladzovaniu a koncom týždňa teploty dokonca dosiahnu v istých územiach mínusové hodnoty.

Je teda zrejme na čase obmeniť šatník a letné oblečenie vystriedať za niečo teplejšie.

Pondelok

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa pracovný týždeň začne v znamení slabnutia tlakovej výše. Tlaková výš nad strednou Európou zoslabne a zároveň od severu postúpi nad našu oblasť studený front spojený s tlakovou nížou nad severozápadným Ruskom.

Cez deň bude jasno až polojasno, v priebehu dňa od severu pribúdanie oblačnosti a v severnej polovici ojedinele prehánky alebo slabý dážď. Ráno výnimočne hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 20 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st. Slabý, miestami prechodne západný vietor do 5 m/s (20 km/h).

V pondelok meteorológovia dokonca očakávajú prízemný mráz v severovýchodnej oblasti krajiny.

Pripravte sa, prichádza ochladenie:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: shmu.sk)

Utorok

V utorok dôjde k prechodu studeného frontu. Cez našu oblasť postúpi smerom na juhovýchod výrazný studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad západným Ruskom.

Oblačno až zamračené. Miestami, najmä na severe, dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier postupne sneženie. K večeru ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 15 až 10, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Hornom Spiši okolo 8 st. Najvyššia denná teplota 17 až 22, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 15 st. V noci slabý, cez deň postupne prevažne západný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (45 km/h).

Streda

Medzi tlakovou nížou so stredom nad severom európskeho Ruska a tlakovou výšou so stredom nad Britskými ostrovmi k nám bude od severozápadu prúdiť studený, pôvodom arktický, vzduch.

Premenlivá oblačnosť. Na severe miestami, inde len ojedinele, prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Veterno a chladno. Najnižšia nočná teplota 11 až 6, v dolinách a kotlinách miestami okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na Orave a pod Tatrami 8 až 13 st. Prevažne severozápadný vietor 3 až 8, v nárazoch miestami okolo 15 m/s (10 až 30, 55 km/h), k večeru bude slabnúť.

Štvrtok

V studenom vzduchu k nám bude od severozápadu zasahovať výbežok tlakovej výše so stredom nad Britskými ostrovmi. Súčasne počasie v našej oblasti od severovýchodu čiastočne ovplyvní výšková brázda nízkeho tlaku.

Malá, miestami, najmä cez deň, zväčšená oblačnosť. Ojedinele, cez deň na severe a východe miestami, prehánky, vo vysokých polohách snehové. Chladno. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v dolinách a kotlinách miestami okolo -1 st. Zrána miestami aj v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.

Piatok

Stred tlakovej výše sa presunie z Britských ostrovov do strednej Európy.

Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Na severe ojedinele prehánky, vo vysokých polohách snehové. Zrána ojedinele hmla. Chladno. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v dolinách a kotlinách miestami okolo -1 st. Zrána miestami aj v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.

Viac o počasí sa dozviete na vynovenej stránke Predpovede.sk >>

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu