Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Búrkové peklo sa skončilo: FOTO a VIDEO zo škôd, na Slovensku sa oteplí, teploty budú vysoké

Škody po intenzívnych búrkach, ktoré zasiahli takmer celé Slovensko. Zobraziť galériu (9)
Škody po intenzívnych búrkach, ktoré zasiahli takmer celé Slovensko. (Zdroj: FB, Hasiči, )

SLOVENSKO - Aktuálne sa nad strednou Európou nachádza nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku vzduchu. Znamená to, že po víkendovom ochladení a upršanom pondelku sa začne vyjasňovať. A so slnečným počasím porastú aj teploty. Včerajšie intenzívne búrky však spôsobili nemalé škody, ktoré museli odstraňovať hasiči.

Hranovnica po povodni

V Hranovnici v popradskom okrese po intenzívnej búrke a prívalových zrážkach zatopilo ulice a miestne komunikácie. Vzniknuté škody odpratávali hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru Hranovnica.

Hranovnica.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/DHZ Hranovnica)

Hranovnica.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/DHZ Hranovnica)

V Nitre zaplavilo autobusovú stanicu

Poriadne silná búrka sa prehnala aj mestom Nitra. Tamojšia autobusová stanica skončila pod vodou. Video bolo natočené včera (9. 9.) o jednej ráno.

Autobusová stanica v Nitre po búrke

Ďalšie, taktiež vyhotovené v nočných hodinách, pochádza z mestskej časti a sídliska Klokočina. Zo záberov je vidieť, že Nitru zasiahla blesková aktivita.

Búrka v Nitre

Na južnom Slovensku vytopilo desiatky domov

Hasiči mali plné ruky práce aj v obciach Hájske (okres Šaľa) a Jahodná (okres Dunajská Streda). Najvážnejšia situácia podľa nich bola v Hájskom, kde došlo k zatopeniu pivníc rodinných domov a cestných komunikácií.

Hájske a Jahodná.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Škody sa objavili v pondelok (9. 9.) krátko po pol tretej v noci. „Hasičom sa podarilo do poobedňajších hodín odčerpať vodu z viac ako 60 rodinných domov. Na mieste zasahovalo takmer 30 profesionálnych hasičov z Nitry a Šale a dobrovoľní hasiči z obcí Hájske, Šaľa-Veča, Veľké Zálužie, Rišňovce, Alekšince, Rastislavice a Diakovce,“ spresnilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Hájske a Jahodná.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V Dubnici nad Váhom zatopilo podchod

Intenzívna búrka postihla aj Trenčiansky kraj. Pomoc hasičov bola potrebná najmä v Dubnici nad Váhom, kde zaplavilo podchod. Vodu z neho odčerpávali dobrovoľní hasiči z DHZ Ilava.

Dubnica nad Váhom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Dobré ráno Dubnica)

Intenzívne zrážky 

V priebehu pondelka sa v našej oblasti sformovalo rozsiahle pásmo zrážok. Tie boli podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) lokálne intenzívne a spojené aj s búrkami, pričom hodinová intenzita zrážok vo východnej aktívnej časti systému lokálne dosahovala 20 až 35 mm/h. „Napr. Dobšiná zaznamenala úhrn 15 mm/5 min,“ uviedol SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Kumulatívne úhrny zrážok za 24 hodín aj v Banskobystrickom kraji, na Gemeri a v tatranskej oblasti k cca 17. hodine lokálne dosahovali 40 až 60 mm. „Pásmo zrážok súvisí so zvlneným studeným frontom spojeným s tlakovou nížou, ktorej stred sa aktuálne nachádza nad západným Poľskom. Front pomaly postupuje na východ až severovýchod,“ uviedol včera podvečer SHMÚ.

Čierne čiary sú izobary tlaku vzduchu prepočítaného na hladinu mora a farebnou škálou teplota v hladine 925 hPa (700-800 m n.m.) z modelu ALADIN.
Zobraziť galériu (9)
Čierne čiary sú izobary tlaku vzduchu prepočítaného na hladinu mora a farebnou škálou teplota v hladine 925 hPa (700-800 m n.m.) z modelu ALADIN.  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Znova sa oteplí

Už dnes sa nad našu oblasť začne nasúvať výbežok vyššieho tlaku a oblačnosť sa začne od západu zmenšovať. Pod vplyvom tlakovej výše budeme aj v nasledujúcich dňoch a súčasne začne do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch, vďaka ktorému budú rásť teploty. Avizovali to meteorológovia z iMeteo.sk.


Aktuálnu predpoveď počasia na každý deň nájdete na predpovede.sk


„Teploty už zajtra začnú atakovať hranicu +25 °C a na konci pracovného týždňa pri slnečnom počasí budú teploty stúpať až k hodnote +28 °C. V priebehu víkendu by sa malo mierne ochladiť, ale teploty by mali byť stále nadpriemerné,“ uviedli odborníci.

Viac o téme: ZáplavyBúrkyŠkody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu