Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trest pre väzenského dozorcu: Prijímal úplatky a zneužíval právomoci

(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov, peňažný trest desaťtisíc eur a ďalšie obmedzenia uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pre bývalého príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v Košiciach 27-ročného Martina Magera. Uznal ho za vinného zo zločinu prijímania úplatku v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor ani Mager sa neodvolali.

Mager priznal, že trestnú činnosť spáchal v septembri 2018. Odsúdenému 44-ročnému inžinierovi sľúbil väzenský dozorca za poplatok dvetisíc eur mesačne zabezpečiť drogy, USB kľúč, dekódovaciu kartu a bližšie nešpecifikované veci, Ústavom na výkon trestu nepovolené. S odsúdeným mužom sa dohodli na preddavku sedem tisíc eur, čo predstavovalo platbu na tri mesiace dopredu a tisíc eur na obstaranie požadovaných vecí. Martin Mager peniaze prevzal 28. septembra od istej Moniky, ktorá spolupracovala s políciou. Po prevzatí úplatku dozorcu zadržala polícia. Odsúdený inžinier si odpykáva desaťročný trest za ekonomickú trestnú činnosť ako člen zločineckej skupiny.

Pojednávanie s Martinom Magerom sa v Banskej Bystrici začalo pred mesiacom, dozorca na ňom priznal vinu v rozsahu obžaloby. Jeho obhajca požiadal senát o odročenie, aby mohli súdu predložiť podklady na dokazovanie v súvislosti s trestom. Okrem iného predložil zmluvu na prácu vo Veľkej Británii.

V prestávke pojednávania vtedy atakoval televízneho kameramana Magerov otec, ktorý bol tiež príslušníkom ZVJS v tej istej väznici ako syn. Incident zaznamenala bezpečnostná kamera súdu, čo malo za následok, že s Magerom starším bol ukončený služobný pomer. Jeho syn po vyhlásení rozsudku odmietol s médiami komunikovať.

Podľa rozsudku sa Mager musí v päťročnej skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia podrobiť probačnému dohľadu súdu. Nesmie tiež osem rokov vykonávať činnosť spojenú s výkonom zamestnania v orgáne verejnej moci.

Viac o téme: VäzenieúplatkyMartin Mager
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu