Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

TANAP: Kalamita naplno odhalila problémy ochrany prírody

POPRAD – Veterná kalamita z novembra 2004 odhalila v celej nahote problémy, s ktorými sa stretáva ochrana prírody vo všetkých chránených územiach, povedal na dnešnom zasadnutí HN Clubu s poditulom „Vysoké Tatry – Aké sú perspektívy ďalšieho rozvoja tri roky po ničivej víchrici“ vo Vysokých Tatrách štátny tajomník ministerstva životného prostredia Jaroslav Jaduš.

Kalamita naštartovala viaceré procesy, ktoré predtým neboli dlhodobo riešené. Jedným z nich je aj príprava novej zonácie nielen Tatranského národného parku (TANAP), ale aj ďalších národných parkov na Slovensku. „Slovensko je vysoko urbanizovanou krajinou a model divočinových národných parkov je nereálny,“ povedal Jaduš. Kalamita vo Vysokých Tatrách však bola podľa Jaduša len zlomkom nešťastia vo Vysokých Tatrách. Nasledovať bude ďalšia kalamita súvisiaca s premnožením podkôrneho hmyzu. „Ja som veľmi veľký pesimista, pretože podľa môjho názoru Tatry v najbližšom roku, možno dvoch, padnú,“ povedal Jaduš.

Tri roky po kalamite je na svete odborný návrh zonácie TANAP-u, ktorý jasne vymedzuje priestor pre aktivity investorov a na druhej strane vymedzuje záujem štátu na ochrane prírody. Po prijatí zonácie budú podľa Jaduša investori jasne vedieť, kde budú môcť investovať do rozvoja cestovného ruchu. V TANAP-e budú štyri lokality určené na rozvoj cestovného ruchu - v Západných Tatrách v oblasti Zuberca a vo Vysokých Tatrách v oblasti Štrbského Plesa, Smokovcov a Tatranskej Lomnici. Posledným problémom novej zonácie je dohoda s vlastníkmi pozemkov v národnom parku o náhradách za obmedzenie hospodárenia v lesoch.

Tento problém môže byť kľúčovým, pretože „sa momentálne nenašli prostriedky v štátnom rozpočte. Budeme to musieť riešiť požiadavkou na štátny rozpočet na rok 2009,“ povedal Jaduš. Ideálnym riešením v najprísnejšej zóne A by bol podľa neho výkup pozemkov do štátneho vlastníctva. Novú zonáciu TANAP-u by mala prijať uznesením vláda. Do polovice budúceho roku by mal byť na svete aj nový návrh zákona o ochrane prírody a krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu