Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolúcia v pokutách! Doba kešu skončila, slovenskí policajti už budú brať aj platobné karty

Vodič dostal za jazdu rýchlosťou 125 km/h v obci pokutu 500 eur Zobraziť galériu (3)
Vodič dostal za jazdu rýchlosťou 125 km/h v obci pokutu 500 eur (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

BRATISLAVA - Na jeseň tohto roka dostanú dopravní policajti do užívania nových 155 kusov POS platobných terminálov. Okrem dopravnej polície ministerstvo vnútra vybaví POS platobnými terminálmi aj službu poriadkovej polície, železničnej polície, hraničnej a cudzineckej polície, čo bude predstavovať celkovo 1 500 kusov.

Informoval o tom hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov. POS platobné terminály by mala pre MV SR začiatkom roka 2020 dodať Štátna pokladnica. 

Prečítajte si aj: Rezort vnútra nakupuje pridrahé ešpézetky: Dodávateľ si zrejme ešte raz poriadne nabalí vrecká

„Snahou Ministerstva vnútra SR je vybaviť policajtov zmluvným počtom platobných terminálov v čom najkratšom čase a tak dať možnosť priestupcom, ktorí porušili právne predpisy, aby pokuty mohli zaplatiť moderným spôsobom, a to bezhotovostnou platbou prostredníctvom tohto elektronického zariadenia,“ povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Na jeseň tohto roka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Ak vodič v prípade spáchania priestupku odmietne na mieste zaplatiť pokutu v hotovosti alebo platobnou kartou, takýto priestupok sa odstupuje na príslušný správny orgán, ktorý ho bude riešiť v správnom konaní. Rezort vnútra pripomenul, že v takomto prípade sú sadzby za priestupok vyššie a vodič musí zaplatiť aj správny poplatok za prejednanie priestupku.

"V prípade insolventnosti vodiča je policajt oprávnený vodičovi zadržať vodičský preukaz do doby, pokiaľ pokutu preukázateľne neuhradí. Policajt vodičovi v takomto prípade povoľuje ďalšiu jazdu najviac na 15 dní a to len na území SR," dodalo ministerstvo.

Na jeseň tohto roka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Rastúci trend

Ako ďalej informovalo MV v súčasnosti služba dopravnej polície disponuje 55 kusmi terminálov. Od januára 2017 ministerstvo vnútra doposiaľ eviduje viac ako 64 000 vykonaných transakcií súvisiacich s úhradou pokút v celkovej výške viac ako päť miliónov EUR a záujem o úhradu pokút prostredníctvom platobného terminálu vykazuje rastúci trend.

Prečítajte si aj: Vodiči, pozor! Pravidlá cestnej premávky sa budú meniť: Tu sú novinky

Nakoľko dochádza k úhrade priestupku okamžite, znižuje sa adekvátne počet správnych konaní a zároveň klesá aj počet pohľadávok v správe Ministerstva vnútra SR.

Viac o téme: PokutyZmenaPlatenieTerminál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu