Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zatýkanie v Británii: Afganci plánovali na Slovensku zavraždiť príbuznú (25), zriekla sa islamu

Mohammed Patman a Darya Khan Safi Zobraziť galériu (3)
Mohammed Patman a Darya Khan Safi (Zdroj: NCA/Národná kriminálna agentúra)

BRATISLAVA/LONDÝN - Britská polícia za účasti príslušníkov slovenskej NAKA zatkla v stredu Mohammeda G. Patmana (54) a Daryu Khana Safiho (49), oboch pôvodom z Afganistanu, ktorí mali na Slovensku plánovať úkladnú vraždu 25-ročnej príbuznej z dôvodu, že odišla z Británie a zriekla sa islamu. Informovala o tom britská Národná kriminálna agentúra (NCA) aj slovenská polícia na sociálnej sieti.

Znalci o Slovákovi, ktorého súdia v Prahe za terorizmus: Exot obdivujúci islam a gej túžiaci po manželke

Patmana a Safiho zatkla polícia v ich domoch v Londýne a Coventry. Britská polícia ich začala vyšetrovať v októbri minulého roka po tom, ako ju slovenské úrady upozornili na pripravovaný plán únosu a vraždy. Polícia monitorovala oboch mužov, ktorí uskutočnili viaceré cesty do Rakúska a na Slovensko, kde podľa vyšetrovateľov sledovali svoju obeť. Žena totiž bývala v Rakúsku a na Slovensku pracovala vo firme, ktorú viedla spolu s manželom. 

Darya Khan Safi
Zobraziť galériu (3)
Darya Khan Safi  (Zdroj: NCA/Národná kriminálna agentúra)

Plánovanie vraždy majú údajne dokazovať záznamy z mobilného telefónu a internetu oboch mužov. Tí diskutovali o možnom pláne na vykonanie vraždy vrátane plánovania činov doma aj v cudzine.

Podľa slovenskej polície vykonali v stredu britskí policajti spolu so slovenskou Národnou kriminálnou agentúrou domové prehliadky na území Veľkej Británie, počas ktorých boli obaja muži zadržaní. Súčasne s prehliadkami polícia informovala aj o zaisťovacích úkonoch na území Slovenska.

Mohammed G. Patman
Zobraziť galériu (3)
Mohammed G. Patman  (Zdroj: NCA/Národná kriminálna agentúra)

Vydanie na Slovensko

"Na osoby zadržané vo Veľkej Británii vydal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici európske zatýkacie rozkazy a obvinení v súčasnosti čelia vydávaciemu konaniu na Slovensko. Dňa 12.09.2019 bude príslušný súd Veľkej Británie vykonávať ďalšie úkony spojené s ich vydaním na Slovensko," uviedla polícia na sociálnej sieti. Augustové vydanie zatýkacieho rozkazu potvrdila aj hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Podľa Matthewa Perfecta z NCA oboch mužov zatkli vďaka vynikajúcej spolupráci s kolegami zo Slovenska a v Európe. "Po Patmanovi a Safim pátrali slovenské orgány pre mimoriadne závažný zločin plánovania spáchania vraždy prvého stupňa," uviedol Perfect.

Viac o téme: ZatknutieIslamPolícia Veľká BritániaMohammed PatmanDarya Khan Safi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu