Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Letu je koniec! VÝSTRAHY Po daždi sa rapídne ochladí, zmena sa prejaví na celom Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Leto sa definitívne chýli ku koncu. Už o pár hodín na naše územie zavíta studený front. Meteorológovia zo SHMÚ očakávajú, že v pondelok by malo byť najmenej stupňov najmä na západe, pričom bude v mnohých slovenských regiónoch pršať, lokálne aj výdatnejšie. V utorok teplota vystúpi väčšinou od 11 stupňov na severozápade a do 23 stupňov Celzia na juhovýchode.

V našej oblasti sa prakticky celú poslednú augustovú dekádu udržiava veľmi teplá a aj vlhká vzduchová hmota. „Veľmi až mimoriadne vysoké hodnoty teploty vzduchu tak máme nielen počas dňa, ale aj v noci. Výnimkou nebola ani noc z 31. na 1.9., pričom s prívlastkom tropická sa skončila hneď na niekoľkých staniciach v južnej polovici západného Slovenska,“ zhrnul Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že aj nasledujúca noc bude ešte veľmi teplá. Potom však príde zmena. „Ďalšie dni a noci však už budú výrazne chladnejšie (výrazné ochladenie zaznamenáme spočiatku najmä počas dňa),“ avizoval SHMÚ na svojej sociálnej sieti.

Výstraha pred dažďom

Od pondelka 06:00 do utorka 14:00 sa vo vyznačených okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 mm, pričom je malá pravdepodobnosť výskytu búrok, ktoré môžu byť sprevádzané krátkodobými intenzívnymi lejakmi a krúpami.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)
SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred vetrom

Od pondelka 19:00 do utorka 20:00 sa vo vyznačených regiónoch Košického a Prešovského kraja miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 až 22 m/s (65 až 80 km/h) a priemernú rýchlosť 12 až14 m/s (45 až 50 km/h).

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)


Vždy aktuálnu predpoveď počasia nájdete na predpovede.topky.sk


Pondelok

Od západu postúpi nad našu oblasť výrazný studený front spojený tlakovou nížou so stredom nad Nórskym morom.

Cez deň bude oblačno až zamračené, vo východnej polovici územia spočiatku polooblačno až oblačno. Miestami, na západe na mnohých miestach hrozia prehánky, dážď alebo búrky, ojedinele aj intenzívne. Zrána sa bude ojedinele tvoriť hmla. Miestami bude dusno. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 19 až 26, na východe Podunajskej nížiny, juhu stredného Slovenska, v Above, na Šariši a Zemplíne na 27 až 34 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Od severozápadu postupné ochladzovanie. Teplota na horách vo výške 1500 m bude spočiatku okolo 15 stupňov, od severozápadu ochladzovanie. Fúkať bude slabý, na juhozápade a postupne aj inde severozápadný až severný vietor 5 až 11 m/s (20 až 40 km/h), v nárazoch na západe okolo 16 m/s (60 km/h). Pri búrkach vietor zosilnie.

Utorok

Nad karpatskou oblasťou sa bude vlniť studený front. Súčasne bude v chladnom vzduchu od západu do strednej Európy zasahovať výbežok tlakovej výše.

Rátajte s oblačným až zamračeným počasím. Na viacerých miestach sa vyskytne buď dážď, alebo prehánky, ojedinele hrozia aj výdatné zrážky. Neskôr popoludní bude zrážok ubúdať a na západe sa aj zmenší oblačnosť. Meteorológovia avizujú VETERNO A CHLADNO.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 17 až 12, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 10 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 17 až 23, v Žilinskom kraji, na Spiši, Šariši a na Horehroní 11 až 17 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor 4 až 9, na juhovýchode okolo 11 m/s, a tu v nárazoch miestami okolo 18 m/s (15 až 30, 40, nárazy 65 km/h). K večeru začne vietor postupne slabnúť.

Streda

Vo výbežku vyššieho tlaku vzduchu sa v karpatskej oblasti osamostatní tlaková výš.

Počasie bude jasné až polooblačné. V noci spočiatku ešte miestami, najmä vo východnej polovici územia bude zväčšená oblačnosť a ojedinele sa vyskytne slabý dážď. Zrána sa bude ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 14 až 9, v dolinách, kotlinách a na Záhorí väčšinou na 8 až 3 st. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 26, na Orave a pod Tatrami okolo 19 st. Fúkať bude prevažne severný vietor 3 až 8, na juhovýchode v nárazoch okolo 14 m/s (10 až 30, 50 km/h), postupne bude slabnúť.

Štvrtok

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné pole vyššieho tlaku vzduchu. Súčasne postúpi od severozápadu do strednej Európy studený front spojený s tlakovou nížou nad Škandináviou.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Taktiež bude jasno až polojasno. Zrána a dopoludnia sa môže miestami tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na 12 až 7, v dolinách a kotlinách väčšinou 7 až 2 st. Najvyššia denná teplota vystúpi na 22 až 27 st.

Piatok

Od západu postúpi do našej oblasti zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Škandináviou.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V závere pracovného týždňa by malo zavládnuť polooblačné až oblačné počasie, miestami prechodne až zamračené. Miestami sa objavia dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 16 až 11, v údoliach miestami okolo 9 st. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 23 až 28, na severe miestami okolo 21 st.

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu