Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vážme si slobodu, vyhlásil Kubera na oslavách: SNP má pre Česko hlboký význam

Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BANSKÁ BYSTRICA - Vážme si slobodu, vyhlásil na oslavách Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici predseda českého Senátu Jaroslav Kubera. Česká republika dáva podľa jeho slov svojou účasťou na oslavách 75. výročia signál, aký hlboký význam pre ňu má SNP.

"Sme tu, aby sme si uctili tých, ktorí v SNP položili život, ktorí zdvihli hlavu a rozhodli sa bojovať za slobodu, aby sme si uctili udalosť, ktorá má pre Slovensko mimoriadny význam," povedal Kubera.

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Igor Čombor pripomenul, že druhá svetová vojna s nacizmom a fašizmom bola najdesivejšia udalosť novovekej histórie. Poukázal na to, že zvíťaziť nad fašizmom pomohlo aj Povstanie. Odmietol jeho spochybňovanie a prekrúcanie jeho štátotvorného významu.

"SNP dôstojným a zásadným spôsobom ukázalo, že slovenský ľud sa zachoval čestne a statočne," uviedol Čombor. Za najlepší spôsob uctenia si posledných priamych účastníkov bojov považuje prenášanie vlastenectva a národnej hrdosti na ďalšie generácie. Na oslavách rečnil aj podpredseda Rady federácie Iljas Umachanov. Pripomenul, že fašistická a nacistická ideológia si kládla za cieľ likvidáciu celých národov a na to podľa neho nemožno zabúdať. Apeloval, aby sa nezabúdalo na hrdinov Povstania, zaželal mier, zdravie a úspechy. "Vždy si budeme ctiť hrdinov SNP, pamätať na všetkých, ktorí položili svoj život v mene víťazstva," vyhlásil.

Viac o téme: Banská BystricaSNPJaroslav Kubera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu