Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varovanie meteorológov sa naplnilo: Búrky na severe Slovenska spôsobili výpadok elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v stredu varoval pred povodňami na severe Slovenska. Hydrologická výstraha prvého stupňa sa týka okresov Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Dolný Kubín. Územie celého Slovenska môžu búrky potrápiť aj v utorok 27. augusta. Výstraha prvého stupňa platí do utorka do 20.00 h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na internetovej stránke.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov je aj mimo tokov. 


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Na celom Slovensku je na stredu zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 – 85 kilometrov za hodinu," tvrdia meteorológovia. Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov. 

Okrem toho SHMÚ varuje aj pred vysokými teplotami na východnom Slovensku. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Košice-okolie, Košice-mesto, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota tu môže ojedinele dosiahnuť 33 stupňov Celzia. Výstraha platí od utorka od 14.00 do 17.00 h.

Varovanie meteorológov sa naplnilo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Po búrkach na severe Slovenska je bez elektriny zhruba 1000 odberateľov

Stredoslovenská distribučná (SSD), a. s., Žilina eviduje po pondelňajších búrkach v Žilinskom kraji jednu poruchu na vysokom napätí v Kysuckom Novom Meste. Mimo prevádzky je 19 trafostaníc, čo je zhruba 1000 odberateľov. Informoval o tom hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že na nízkom napätí evidujú 30 porúch. „Väčšina výpadkov je v regióne Žiliny, Terchovej a Kysúc. Chlapi sú v teréne a odstraňujú poruchy,“ uviedol hovorca SSD. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslava Kapusniaka zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči pri šiestich udalostiach v okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca, pričom odstraňujú najmä popadané stromy.

Viac o téme: PovodneBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu