Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelá správa pre motoristov: Ceny benzínov a nafty by sa mali naďalej znižovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenskí motoristi už druhý týždeň po sebe tankovali lacnejšie benzíny a motorovú naftu. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej aj v nadchádzajúcom týždni možno očakávať mierny pokles cien pohonných látok. Dôvodovom sú ceny ropy Brent na svetových trhoch, ktoré sa v súčasnosti pohybujú pod hladinou 60 amerických dolárov za barel.

„Aj naďalej ropu tlačia nadol obavy zo spomaľovania čínskej a globálnej ekonomiky, čo môže viesť k ochladeniu dopytu po rope. Podpisuje sa pod to hlavne stále nedoriešený zahranično-obchodný spor medzi USA a Čínou, ale aj neistota ohľadom brexitu. Preto predpokladáme, že aj budúci týždeň by ceny na pumpách mohli mierne klesnúť,“ uviedla Glasová.

Priemerné ceny pohonných látok sa v minulom týždni (33. týždeň), v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom, opäť znížili. Cena 95-oktánového benzínu počas uplynulého týždňa klesla o 1,1 % na úroveň 1,326 eur za liter a 98-oktánový benzín sme tankovali o 1,4 % lacnejšie ako týždeň predtým, keď jeho cena dosiahla 1,513 eur za liter. Aj ceny nafty klesli, a to o 0,2 % na úroveň 1,204 eur za liter. Cena LPG sa pohybovala na úrovni 0,564 eur za liter a CNG 1,198 eur za kilogram.

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška tankujeme 95-oktánový benzín lacnejšie o 6,2 %, 98-oktánový o 6,6 % o a za naftu platíme o 4,4 % menej. V porovnaní s úvodom tohto roka, kedy boli ceny najnižšie, nás ale benzín vychádza zhruba o 7,5 % drahšie,“ dodala Glasová.

V úvode minulého týždňa sa obchodovanie na ropnom trhu upokojilo a čierne zlato zaznamenalo nepatrné zisky. Ropa Brent sa držala na dohľad 59 dolárovej hranice. K rastu ceny čierneho zlata pomohla podľa analytičky Poštovej banky predchádzajúca slovná intervencia Saudskej Arábie o jej ochote urobiť čokoľvek pre stabilizáciu cien.

V utorok si ropa Brent zaknihovala až 4,7 % a vyšplhala sa tak nad 61 dolárovú hranicu. A americká ropa WTI zaznamenala zisk takmer 4 %. „Smerom nahor bolo čierne zlato katapultované Trumpovým vyhlásením o zrušení alebo odložení niektorých ciel na čínske importy. Pozitívny posun v otázke obchodnej vojny totiž zmiernil obavy zo slabšieho globálneho dopytu po rope, čo vytlačilo ceny nahor,“ vysvetlila Glasová.

Eufória z Trumpovho vyhlásenia o zrušení ciel však podľa nej čoskoro vyprchala a ropa zamierila opäť smerom nadol. „Okrem toho bol prepad cien ropy podporený aj slabými makro dátami z čínskej ekonomiky ohľadom priemyselnej produkcie a taktiež inverziou amerických výnosových kriviek, čo vyvolalo obavy na trhoch,“ dodala Glasová. V závere uplynulého týždňa sa ale situácia opäť upokojila a ropa plávala v zelených vodách. „Výraznejším ziskom ropy bránia obavy z obchodnej vojny a zo spomaľovania globálnej ekonomiky a tým pádom aj slabšieho dopytu po rope,“ uzavrela Glasová.

Viac o téme: NaftaCenaBenzínZnižovaniePohonné hmotyPumpySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu