Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Asociácia nemocníc nie je proti zvýšeniu minimálnej mzdy, musí ho však kryť rozpočet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa nebráni zvýšeniu minimálnej mzdy. Pre zabezpečenie kontinuity starostlivosti o pacientov je však podľa nej nutné, aby nároky spojené s jej zvýšením boli kryté v štátnom rozpočte. ANS to uviedla vo svojom vyhlásení k návrhu na úpravu mesačnej minimálnej mzdy na rok 2020.

Asociácia tiež žiada reálne dofinancovanie legislatívnych opatrení, ako sú mzdový automat, sociálny balíček a rekreačné poukazy. "Ešte stále nedošlo k dofinancovaniu sociálneho balíčka a rekreačných poukazov," upozornila asociácia.

Asociácia pripravuje analýzu dopadu zvýšenia minimálnej mzdy na navrhovaných 580 eur a jej koeficientov pre rok 2020. Zvýšenie minimálnej mzdy má podľa ANS u nemocníc dopad na zvýšenie ďalších nákladov, ako sú náhrady za dovolenky, sviatky, nadčasy, príplatky za nočné služby, príplatky za prácu v soboty a nedele, odmeny za služby, ktoré sú na ňu naviazané. Na zvýšenie mzdových nárokov má okrem nárastu minimálnej mzdy dopad aj zvyšovanie priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

"Mzda zdravotníckych pracovníkov je v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve naviazaná na priemernú mzdu a mzdy zdravotníckych pracovníkov sa v zmysle tohto zákona automaticky zvyšujú k 1. januáru ďalšieho roku," vysvetlila asociácia.

ANS pripomenula, že v predchádzajúcich rokoch systematicky upozorňovala na potrebu dofinancovania rezortu zdravotníctva na pokrytie nákladov súvisiacich so zákonným zvýšením miezd zdravotníckych pracovníkov, nárokov na zvyšovanie miezd lekárov a nárokov spojených so zvyšovaním minimálnej mzdy a jej koeficientov. Žiadala preto ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo financií o dofinancovanie zdravotníckych zariadení združených v asociácii. Negatívny dlhodobý trend nedostatočného financovania zdravotníctva potvrdzovali aj návrhy štátnych rozpočtov v predchádzajúcich rokoch.

"Aj v roku 2019 ANS systematicky upozorňuje na situáciu spojenú s prijatím sociálneho balíčka a zavedením rekreačných poukazov, keďže nemocnice v nej združené bez dodatočného dofinancovania zdravotníctva nebudú schopné zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti a ústavné pohotovostné služby v noci a počas víkendov v takom rozsahu ako doposiaľ," píše ANS.

ANS združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú asi 26 000 zamestnancov.

Viac o téme: Asociácia nemocníc SlovenskaMinimálne mzdaZvýšenie minimálne mzdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu