Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horor na východe: VIDEO Supercela, prívalové zrážky, krúpy, povodne... Skaza sa nekončí!

Povodeň na východnom Slovensku Zobraziť galériu (8)
Povodeň na východnom Slovensku (Zdroj: FB/E. K.)

PREŠOV – Východ Slovenska v týchto hodinách prežíva nepriazeň počasia akoby za trest. Najprv ho potrápili silné búrky s intenzívnymi bleskami a veľkými krúpami. Keď ustali, začalo vytrvalo liať. Na niektorých miestach spadlo aj 80 mm zrážok. Korytá riek sa začínajú plniť a vylievať.

Zachytili ste mimoriadnu situáciu na východe Slovenska? Pošlite nám fotografie a videá na tipy@topky.sk alebo na facebookovú stránku Topky.sk

V súvislosti so stúpajúcou hladinou riek vyhlásili včera o 13.00 hod. mimoriadnu situáciu v šiestich obciach Prešovského kraja. Ide o obce z okresov Prešov a Svidník. Podľa informácií operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove 3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obciach Kapušany, Fintice (obe okres Prešov) a Rakovčík (okres Svidník). Druhý stupeň platí v troch obciach Prešovského okresu - Lipníky, Haniska a Lada. Hasiči v súvislosti s nepriaznivým počasím evidujú zásahy vo viacerých obciach, zasahovali desaťkrát. „Nemáme veľa zásahov na konkrétnom mieste. Vždy z nejakej dediny sa nájde niekto, kto potrebuje odčerpať vodu, alebo evidujeme spadnuté stromy cez cestu,“ uviedol operačný dôstojník. Konkretizoval. že spadnuté stromy odstraňovali v obciach Šandal (okres Stropkov), Mičakovce (okres Svidník), Detrík (okres Vranov n/Topľou), ale aj v Bardejove. Vodu odčerpávali v obci Železník (okres Svidník), na Palárikovej ulici v Snine a zasahovali aj vo Vojtovciach (okres Stropkov) a Holčíkovciach (Vranov n/Topľou).

Pre všetky okresy Prešovského kraja vydal Slovenský hydrometeorologický ústav hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa, ktorá v stredu platí do 22.00 hod. SHMÚ varuje, že vzhľadom na očakávaný pretrvávajúci dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Na východe sa vylievajú toky

 V súvislosti s počasím v obci Fintice v okrese Prešov v stredu ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu.
 "Voda zaplavila prístupovú cestu do obce. Ráno bola vyhlásená mimoriadna situácia. Momentálne prestalo pršať, situácia je stabilizovaná," uviedla starostka obce Fintice Terézia Gmitrová.

Na mnohých miestach pôda už nedokáže vsiaknuť vodu a zaplavené cesty dali v stredu ráno  zabrať mnohým vodičom na ceste do práce. Už o piatej hodine ráno bola zaplavená cesta v Haniske pri Košiciach.

Východ Slovenska potrápili búrky a lejaky

V okrese Prešov vyhlásili mimoriadnu situáciu. Zároveň začal platiť 3. stupeň výstrahy pred búrkami a povodňami v obci Kapušany, kde sa už vyliala rieka. "K dnešnému ránu evidujeme na území obce Kapušany v okrese Prešov III. stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Ladianka, Kapušiansky potok z dôvodu vybreženia. Stúpajúca tendencia je zaznamenaná aj na toku Sekčov," informoval Slovenský vodohospodársky podnik na sociálnej sieti.

 

Horor na východe: VIDEO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/L. P.)

Zaplavené sú poľnohospodárske polia a záhrady obyvateľov. Stúpajúca hladina v korytách riek tlačí podpovrchovú vodu nahor, kanály nestíhajú zberať vodu, dážď neutícha a podľa predpovede SHMÚ v najbližších hodinách potrvá.

Horor na východe: VIDEO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy pred búrkami s krúpami a silným dažďom vydali meteorológovia už v pondelok. V utorok už platil druhý stupeň výstrahy pred búrkami pre Košice, Košice-okolie, Gelnicu, Rožňavu, Trebišov, Vranov nad Topľou, Prešov, Spišskú Novú Ves, Poprad, Levoču, Kežmarok a Sabinov. Pre zvyšok východného Slovenska platila až do polnoci výstraha prvého stupňa. 

Horor na východe: VIDEO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/L. P.)

Cez sever Maďarska v utorok popoludní prešla supercela, ktorá sa presunula do Košického kraja. Krúpy mali veľkosť až okolo troch centimetrov.

SHMÚ upozornil na supercelu, ktorá putovala ďalej cez okres Trebišov do okresu Michalovce, Sobrance a postúpila do susednej Ukrajiny. 

Horor na východe: VIDEO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)
Ďalšia, ktorá postupovala za ňou, bola slabšia. Intenzívne búrky zúrili aj na Hornom Zemplíne.

Horor na východe: VIDEO
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Kojšova hoľa dostala sprchu

Na viacerých úsekoch na strednom Slovensku si vodiči museli dávať pozor, keďže vozovky po daždi zaplavila voda. Zaplavená vozovka bola na ceste R1 zo Žiaru nad Hronom smerom do Zvolena. Prvé búrky prešli východom okolo poludnia.

Pršalo na celom Zemplíne, ale napríklad aj v Gelnici. Podľa informácií portálu imeteo.sk spadlo na Kojšovej holi za niekoľko minút až 11 mm zrážok. Zvlnený studený front priniesol búrky a výdatné zrážky aj v noci, informoval SHMÚ. Miestami spadlo 20 až 50, ojedinele aj vyše 70 mm zrážok. Najvýdatnejšie zrážky sa aj naďalej čakajú na Spiši, Šariši, Above, Gemeri a okolí.

Viac o téme: PočasieBúrkyNásledkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu