Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Východ Slovenska zasiahla silná supercela: FOTO Padali až trojcentimetrové krúpy, búrky nekončia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Východ Slovenska zasiahla silná supercela. Ako píše na svojej oficiálnej webovej stránke iMeteo.sk, supercela priniesla veľmi silné krupobitie, pričom krúpy dosahovali priemer až tri centimetre.

Supercela zasiahla okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance a postúpila do susednej Ukrajiny. Supercely bývajú sprevádzané obrovskými krúpami, tornádami, prípadne prívalovými zrážkami či extrémnou elektrickou aktivitou. V Európe sú pomerne vzácne, nie však neobvyklé.

S výdatnejším dažďom a búrkami treba počítať aj v noci a v stredu

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska sa môže v utorok večer i počas stredy (14. 8.) poriadne rozpršať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa pred dažďom pre niektoré okresy Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja.

Východ Slovenska zasiahla silná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa meteorológov môže pri intenzívnych dažďoch, prípadne búrkach, napadnúť miestami 55 až 80 milimetrov zrážok. "Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádza SHMÚ.

Východ Slovenska zasiahla silná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

S výdatnejším zrážkami však treba počítať aj ďalších okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja, pre ktoré je od utorkového večera vyhlásená výstraha prvého stupňa pred búrkami. Spadnúť môže 20 až 40 milimetrov zrážok a vietor môže dosiahnuť v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa pred dažďom je vyhlásená pre niektoré okresy Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Spadnúť môže 35 až 55 milimetrov zrážok. Všetky výstrahy platia predbežne od 20.00 h.

Viac o téme: PočasieKrúpyVýchod slovenskaSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu