Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Utrpenie Mariana Kočnera: VIDEO Advokát hovorí o trýznivých nociach, väznica to odmieta

Zobraziť galériu (24)
(Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

NITRA/LEOPOLDOV - Marian Kočner vypovedal v Nitre na NAKA v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Po skončení výsluchu, ktorý netrval dlho, sa pred novinárov postavil jeho advokát Marek Para, ktorý hovoril aj o Kočnerovom nedostatku spánku.

Marek Para po vypočúvaní Mariana Kočnera

Marek Para totiž tvrdí, že Mariana Kočnera vo väzbe budia kaźdých 30 minút. Okrem toho Para povedal, že jeho klient je neustále pod dohľadom príslušníkov väzenskej a justičnej stráže. Zbor väzenskej a justičnej stráže to však odmieta.

"Boli prijaté opatrenia vo vzťahu k zabezpečovaniu výkonu väzby uvádzanej osoby. Tento postup, respektíve prijímanie opatrení tohto typu, nie je bežnou praxou pri každom obvinenom, avšak je bežnou praxou preventívno-bezpečnostného charakteru hlavne pri zabezpečovaní výkonu väzby obvinených zo spáchania závažnejších trestných činov, ktoré majú povahu organizovanej trestnej činnosti, a to z dôvodu aby sa zabránilo mareniu účelu výkonu väzby, ako aj z dôvodu zníženia rizika ohrozenia bezpečnosti obvinenej osoby," povedala preriaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková.

Kočnera vypočúva NAKA: FOTO Dôvodom je šifrovaná komunikácia

Obvinený má podľa jej slov tak, ako všetci ostatní, zabezpečený nepretržitý osemhodinový spánok. "V nadväznosti na kontrolu a neustále budenie obvineného uvádzame, že je vykonávaná zvýšená kontrolná činnosť výlučne nahliadnutím cez priezor, nie budením obvineného," doplnila Nováková.

Rovnako pripomenula, že ZVJS nie oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní a obhajcov s väznenou osobou vrátane jeho telefonovania. Podľa Novákovej tiež nie je pravdou, že úkony boli počas pobytu Mariana Kočnera vo výkone väzby vykonávané len v jednej vyšetrovacej miestnosti.

Mariana Kočnera odvážajú po výsluchu z NAKA v Nitre.

"Nakoľko v ústave Leopoldov je vysoký počet obvinených osôb, ktorým je rovnako potrebné zabezpečiť priestory na procesné úkony, ako aj vzhľadom na to, že menovaného obvineného navštevujú obhajcovia a OČTK na dennej báze a je potrebné dodržať procesné lehoty a zabezpečiť plynulý priebeh vykonávania procesných úkonov, ako i ústavou garantované právo na obhajobu, bola z organizačných dôvodov koncom marca určená miestnosť na vykonávanie všetkých procesných úkonov s menovaným obvineným,“ vysvetlila. 

Viac o téme: NitraNAKAJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu