Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

35-stupňové dni na nás útočili aj tento mesiac: Horúčavy trvajú už tretí mesiac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Uplynulý víkend i začiatok pracovného týždňa rozšíril počet tohtoročných letných dní, počas ktorých teplota vzduchu vystúpila nad 35 stupňov Celzia.

"Najvyššiu hodnotu zaznamenali v sobotu (10. 8.) na meteorologickej stanici Mužla v okrese Nové Zámky, kde teplota vystúpila na 35,7 stupňa Celzia," informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. "Po čiastočnom zmiernení horúčav v nedeľu (11. 8.), keď bolo najteplejšie v Podhájskej, kde teplota vzduchu dosiahla 33,5 stupňa, sa v pondelok (12. 8.) opäť oteplilo do takej miery, že teplota vzduchu na najteplejších miestach Slovenska bola vyššia ako 35 stupňov Celzia," dodali meteorológovia.

V auguste to boli zatiaľ prvé dva dni s teplotou vyššou ako 35 stupňov, v júni bolo takýchto dní šesť, v júli tri. "Počas prvého júlového dňa a 26. júla bol však výskyt takýchto vysokých hodnôt teploty vzduchu na meteorologických staniciach Slovenska najrozsiahlejší," upozornil SHMÚ. "Počas 1. júla teplotu nad 35 stupňov Celzia zaznamenali na viac ako 20 staniciach," spresnili meteorológovia.

V rámci monitoringu meteorologického sucha momentálne prevažujú na Slovensku normálne podmienky. "Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kamenici nad Cirochou a vo Švedlári, až mínus 90 mm. Deficit zrážok okolo mínus 70 mm je aj v Rimavskej Sobote, Čaklove a v Trenčíne," priblížil SHMÚ.

Viac o téme: LetoTeplotaHorúčavySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu