Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza lustrácie novinárov naberá obludné rozmery! Policajti hľadali informácie na ďalšie známe mená

(Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Lustrovanie 28 novinárov, ktoré má súvisieť s kauzou Filipa Rybaniča, ešte stále vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra. Doteraz nebol nikto obvinený. Vypovedať však chodia aj novinári, ktorí s kauzou nemajú nič spoločné.

Medzi lustrovanými novinármi sú aj moderátori a redaktori televízneho či rozhlasového spravodajstva, aj šéfredaktori. Vypovedať chodia aj takí, ktorí sa investigatívnej žurnalistike nevenujú. Informuje portál denníkN

Vypovedať bol aj moderátor televíznych novín Viktor Vinzce. "Predpokladám, že lustrácia mojej osoby súvisela s tým, že v čase zadržania Filipa Rybaniča som ešte ako redaktor spravodajstva pracoval aj na politických témach. S týmto prípadom som potom mal priamo spoločné len to, že som o ňom už ako moderátor Televíznych novín informoval. Predvolanie na inšpekciu ma preto prekvapilo,” povedal portálu Vincze.

O lustrácii novinárov sa verejnosť dozvedela počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka, ktorého mal v septembri 2017 lustrovať Pavol Vorobjov. Ten tvrdil, že tak konal na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar to však poprel.

 „Od policajta Vorobjova viem, že lustráciu novinára Kuciaka mal vykonať Vorobjov na základe dožiadania vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície, ktorú vedie pán Slobodník, v kauze Rybanič, kde boli robené analýzy viac než dvadsiatim novinárom. Toto je podľa mňa aj dôvod, prečo pán Vorobjov tvrdením voči mojej osobe chcel odpútať pozornosť, respektíve vyhnúť sa medializácii tej mnohopočetnej lustrácie novinárov v réžii Národnej jednotky finančnej polície,“ tvrdil Gašpar.

Viac o téme: Viktor VinczeRybaničLustrácia novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu